Samen met Alter Summit voor een sociaal Europa

De crisis in Griekenland, het stakingsrecht onder vuur, de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden… Met Alter Summit strijden we tegen de bezuinigingspolitiek en vóór een sociaal Europa. 

De besparingsmaatregelen die Griekenland krijgt opgelegd, het stakingsrecht dat onder meer in Spanje en België onder vuur ligt, de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden… Als we onze acties sterker willen laten wegen op Europese beslissingen, dan is een brede samenwerking essentieel. Daarom engageert de Algemene Centrale ABVV zich in ALTER SUMMIT, een netwerk van NGO’s, vakbonden en sociale bewegingen die samen strijden tegen de bezuinigingspolitiek en voor een sociaal Europa.

Nu vakbonden onder grote druk staan is de Algemene Centrale nog meer overtuigd van de noodzaak om zich op Europees niveau te verenigen. Eind februari verwelkomden we dan ook de algemene vergadering van Alter Summit in onze Brusselse lokalen. Het centrale thema: onze middelen om te mobiliseren op verschillende fronten versterken.  Tal van actuele problemen kwamen eveneens aan bod: de vluchtelingencrisis, de politieke en sociale crisis in Europa, sociale rechten, klimaat... 

Europa laat Griekenland in de steek

De getuigenissen van de Griekse deelnemers die het woord namen waren aangrijpend. Antonios, een vakbondsman uit de overheidssector vatte de situatie in Griekenland als volgt samen: “Aan de ene kant is er de desastreuze economische situatie, aan de andere kant de vluchtelingencrisis, die alles nog extra complex maakt. De Grieken kunnen deze instroom van migranten niet aan. De andere landen moeten solidair zijn. Maar wat zien we: dagelijks zijn er nieuwe landen die hun grenzen sluiten”.  Een dringende oproep voor meer hulp dus. De Grieken  voelen zich in de steek gelaten door Europa. Dit zou extreem rechtse ideeën wel eens kunnen aanwakkeren.

Griekenland zinkt verder weg

Afbeelding verwijderd.In Griekenland gaat het op economisch en sociaal vlak ondertussen van kwaad naar erger. Door het afschaffen van collectieve arbeidsovereenkomsten, zien sommige werknemers hun loon dalen met 40 procent. Bijna de helft van de Griekse werknemers verdient ondertussen minder dan 751 euro. Het loon van één op drie werknemers in de privésector bedraagt slechts 300 euro netto en dan gaat het vaak nog om zeer flexibele arbeidscontracten. Veel werknemers in de privésector krijgen kun loon uitbetaald met meer dan een jaar vertraging. En bijna 1,5 miljoen mensen zijn werkloos.

De Europese Unie laat Griekenland verder wegzinken onder het voorwendsel dat er geen andere uitweg is dan drastisch te besparen. Maar de mobilisatie van de Grieken tegen de bezuinigingsmaatregelen blijft intact. De algemene staking van 4 februari tegen de hervorming van de pensioenen was een succes. Alle lagen van de bevolking waren verenigd: arbeiders, landbouwers, werklozen, jongeren…

Meer mobilisatie tegen vrijhandelsakkoorden

Afbeelding verwijderd.Alter Summit wil een impact hebben op Europees niveau maar een lokale en regionale verankering is daarbij essentieel. Daarom wil het netwerk burgers op alle niveaus sensibiliseren rond de gevaren van de vrijhandelsakkoorden TTIP (tussen de EU en de VS) en CETA (EU en Canada). Deze akkoorden moeten de commerciële relaties met Canada en de VS versterken. Maar er zit een adder onder het gras: de akkoorden zijn niet in het voordeel van de gewone burger, maar komen helemaal tegemoet aan de noden van de financiële wereld en de multinationals. Ze brengen onze democratie in gevaar en zullen vergaande gevolgen hebben voor werknemers, consumenten en het milieu.

De sensibilisering werpt vruchten af. Zo hebben heel wat Europese steden zich al uitgeroepen tot ‘ TTIP-vrije gemeente’, in België onder meer Brussel en Luik. Zij zijn een belangrijke troef in de verdere strijd tegen de vrijhandelsakkoorden.

Dit jaar zal beslissend zijn: CETA zou al in mei gestemd worden in het Europees Parlement, en de TTIP onderhandelaars dromen ervan eind dit jaar het akkoord te laten ratificeren.  

Aanvallen op de syndicale vrijheid in Europa

De syndicale vrijheden liggen in dit zogenaamd democratisch Europa ook zwaar onder vuur. Men deinst er zelfs niet voor terug om gevangenisstraffen te eisen voor vakbondsmensen. In Spanje worden momenteel 300 vakbondsleden vervolgt voor staken. In België wil men het recht op staken aan banden leggen en ook in Frankrijk is er een anti-syndicale repressie aan de gang, met onder meer de veroordeling van 8 vakbondsmensen van Goodyear tot een effectieve gevangenisstraf. Een aanval op de syndicale vrijheid en het recht op actievoeren.

Spanje en Frankrijk: de woede groeit

Afbeelding verwijderd.Het openbaar ministerie eiste in Spanje zware straffen voor 8 vakbondsmensen van Airbus omwille van een staking. Maar op 17 februari werden ze allemaal vrijgesproken. De beslissing van het gerechtshof toont het belang van ruime mobilisatie. Een grote manifestatie had op 9 februari tienduizend mensen op straat gebracht in Madrid, ook bekende schrijvers en muzikanten. De twee grootste vakcentrales UGT en CCOO hadden daartoe opgeroepen. ‘We zijn niet met acht, we zijn met duizenden’, was de slogan.

Afbeelding verwijderd.Ook in Frankrijk komt men in actie. Op 9 maart bracht een syndicale actie al tussen 400.000 en 500.000 mensen op de been. Een tweede protestdag is gepland op 31 maart. De belangrijkste eis is het intrekken van het wetsvoorstel van minister van Werk Myriam El Khomri, dat onder meer ontslag vergemakkelijkt, collectieve overeenkomsten afzwakt en meer flexibiliteit toelaat. De petitie tegen het ontwerp kreeg al meer dan 1 miljoen handtekeningen achter zich.

 

Komende Europese acties: