UNI Europa bereidt toekomst voor in stormachtige tijden
UNI Europa – de Europese vakbondskoepel voor de dienstensector – bracht deze maand op een congres duizend syndicalisten bijeen. Op het menu onder meer resoluties over het sociaal Europa, de noodzaak aan goede collectieve onderhandelingen en een veroordeling van de antivakbondswetgeving die in verschillende landen in de steigers staat.

De Europese vakbeweging maakt moeilijke tijden door. Werknemers in Europa ondervinden overal de gevolgen van de asociale besparingspolitiek en de fundamentele vakbondsrechten staan onder druk. In die context bracht UNI Europa – de Europese vakbondskoepel voor de dienstensector – duizend syndicalisten bijeen. De BBTK, de AC en de ACOD namen van 14 tot 16 maart 2016 actief deel aan de debatten. Op het menu onder meer resoluties over het sociaal Europa, de noodzaak aan goede collectieve onderhandelingen en een veroordeling van de antivakbondswetgeving die in verschillende landen in de steiger staat.
Koerswending richting een sociaal én democratisch Europa
De voornaamste conclusie van het congres: een sociaal Europa is meer dan ooit nodig. De Europese besparingsmantra’s hebben immers meer dan ooit hun deficit bewezen. De Zuid-Europese landen worden geconfronteerd met een dramatische sociale situatie zonder perspectief op economisch herstel. In die context dringt verandering zich op. De EU moet een échte sociale en democratische unie worden. Op het congres van UNI Europa weerklonk daarom een hernieuwd pleidooi voor een omvangrijk Europees investeringsplan en meer institutionele solidariteit.
Samen sterker aan de onderhandelingstafel
Tijdens het congres werden de deelnemers nogmaals gewezen op de dramatische gevolgen van een dalende syndicalisatiegraad en een afname van het aantal collectieve akkoorden. Getuigenissen uit de VS en het VK schetsten het beeld van stagnerende lonen in tijden van toenemende productiviteit. Tijdens de jaren 80 werd de Britse en Amerikaanse syndicale beweging dramatische klappen toegediend. UNI Europa wil daarom alles in het werk stellen om de trend te keren. De onderhandelingsmacht van de vakbonden moet worden versterkt, vooral op het sectorale niveau. De Europese Unie ondergraaft nu al te vaak die collectieve onderhandelingen. Structurele wijzigingen dringen zich op.
Overal in Europa dezelfde strijd
BBTK-voorzitter Erwin De Deyn hield een interventie over de syndicale rechten in België. Bepaalde politieke partijen willen immers het stakingsrecht aan banden leggen. Tijdens het congres werd meer dan ooit duidelijk dat overal in Europa de vakbonden dezelfde strijd leveren. In Spanje riskeren syndicalisten vervolging, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de syndicale rechten worden bedreigd door de Trade Union Bill. Echter, ook in de Scandinavische landen staan de vakbonden onder druk. Een nieuwe Finse coalitie wil een officiële vakantiedag afschaffen. Kortom, overal in Europa voeren vakbonden dezelfde strijd. Dat dwingt ons tot samenwerking, want samen staan we sterker.