Dit is slavenarbeid, en dat kan niet langer
De sociale dumping wordt stilaan onhoudbaar in België. ABVV hield er een colloquium over en stelt binnenkort een daadkrachtig programma voor.

Iedereen weet het nu wel, sociale dumping is een ongeziene plaag. Het gaat van kwaad naar erger en in onze gewestelijke afdelingen wordt slag om slinger aan de alarmbel getrokken. Onlangs nog gingen onze vakbondsmilitanten over tot de actie in Antwerpen, Luik en Charleroi.
Sociale dumping slaat toe in verscheidene sectoren en neemt verscheidene vormen aan. Het bekendste verhaal is dat van de Portugese werknemer die via onderaanneming in België terechtkomt, die hier zes maanden werkt voor 5 euro per uur en die dan naar huis terugkeert. Voor zijn transport en huisvesting moest hij zelf betalen, hij werkte in erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden, en zijn werkgever stortte zijn sociale zekerheidsbijdragen niet door. Zoiets heet slavenarbeid.
Gemeentebesturen moeten ingrijpen
Verrassend en ontstellend tegelijk is dat onze gemeenten vaak profiteren van sociale dumping. Want bij hun openbare aanbestedingen zijn ze geneigd om alleen oog te hebben voor de goedkoopste prijs. En dan kom je snel via onderaanneming bij frauduleuze praktijken terecht. ABVV-Bouw voerde daar half april actie rond in Antwerpen, samen met de sp.a. Wantoestanden op bouwwerven werden aan de kaak gesteld. Er werd aan het gemeentebestuur gevraagd een charter tegen sociale dumping op te stellen.
Dat gebeurde al in verscheidene gemeenten en het intiatief kwam uit Herstal. Zo’n charter bepaalt dat abnormaal lage prijsoffertes systematisch worden afgewezen en dat er uitsluitend wordt gewerkt met aannemers en onderaannemers die de Belgische sociale wetten en arbeidsovereenkomsten respecteren. Dergelijk engagement is al een hele stap in de goede richting.
Radeloze bouwvakkers
In Charleroi brachten onze vakbondsmensen een ronduit dramatische situatie aan het licht. 25 Egyptische bouwvakkers zijn er aan de slag voor een Italiaanse onderaannemer. Op wat voorschotten na worden ze al zes maanden niet betaald. De hoofdaannemer Valence-Duchêne, en de onderaannemer Edile wijzen elke verantwoordelijkheid af. Uit protest verschansten 7 gedupeerde arbeiders zich in een torenkraan.
Het bedrijf Edile laat ook in Luik van zich horen. Daar werken een honderdtal Indiërs, Pakistanen en Roemenen aan de ruwbouw van het ziekenhuis van Glain. De hoofdaannemer verbrak er nu het contract omdat er zware constructiefouten zijn. Met als gevolg dat de Belgische werknemers teruggeroepen werden. Zij stonden immers op economische werkloosheid. Ook dat is sociale dumping.
Daadkrachtige bestrijding
Er zijn maatregelen nodig, dat zeggen we al in lengte van dagen. Maar bij de Europese instanties en bij onze regering blijft het bij veel woorden en weinig daden. Rechtse partijen hebben het daar dan ook voor het zeggen. Nu hebben de Algemene Centrale-ABVV en de socialistische partijen sp.a en PS samen een daadkrachtig programma opgesteld tegen sociale dumping. Het kwam tot stand tijdens een colloquium, op 22 april. We komen er binnenkort uitgebreid op terug.