Stop de toename van precaire jobs in Europa

Meer dan 122 miljoen Europese burgers worden geconfronteerd met precaire arbeid. Een delegee van onze centrale getuigt in de video van een nieuwe Europese campagne die ijvert voor waardige jobs.

Meer dan 122 miljoen Europese burgers worden geconfronteerd met precaire arbeid. Het gaat om contracten van korte duur, lonen waarmee men niet waardig kan leven, kortom onzekere arbeidssituaties die weinig sociale bescherming bieden en die het niet toelaten om toekomstplannen te maken. 

Ik werk om te overleven

Catherine Mathy, delegee van de Algemene Centrale - ABVV heeft een deeltijds contract in de schoonmaaksector. Een precaire job en dat heeft een grote economische maar ook sociale impact.  'Mijn salaris is niet voldoende om waardig van te leven. Ik kan niet alleen wonen want met wat ik verdien kan ik geen volledige huur betalen, een auto kopen of mijn verplaatsingen van en naar het werk betalen. Hobby's en een uitgebreid sociaal leven heb ik ook moeten opgeven. Ik werk niet om te leven maar om te overleven.'

Catherine droomt van een ander Europa, een Europa dat een einde maakt aan precaire jobs. 'Elke werknemer zou een contract van onbepaalde duur moeten krijgen. Gedaan met tijdelijke contracten en interimwerk. En iedereen heeft recht op een waardig loon'

Maar op dit moment lijkt dat allemaal een utopie. Europa danst naar de pijpen van de financiële instellingen en de multinationals. Het welzijn van de werknemers komt niet op de eerste plaats. De cijfers tonen dat aan. Tussen 2010 en 2014,  steeg het aantal werknemers die geconfronteerd werden met precaire arbeid van 5,1% naar 5,9%. Ook het percentage van tijdelijke contracten steeg van 13,2% naar 15,7%.

Waardige jobs nu !

Verschillende Europese syndicale federaties roepen op tot verandering. UNI-Europa, EPSU, IndustriAll Europe, FETBB, EFFAT lanceren samen de campagne #Endprecariouswork.

In de campagnevideo komen ook werknemers uit Spanje, Groot-Brittannië en Denemarken aan het woord, die onder meer werkzaam zijn in de fast food sector en de catering. Samen eisen ze waardig werk en een gelijke verloning voor iedereen.

Meer dan ooit moeten we er samen voor zorgen dat dit Europa een andere richting inslaat. Niet de richting van het kapitaal, maar die van een sociaal Europa.

Afbeelding verwijderd.