De slechtste plaatsen ter wereld voor werknemers

De rechten van werknemers zijn er het voorbije jaar wereldwijd op achteruit gegaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Internationale vakbondsunie (ITUC).

De rechten van werknemers zijn er het voorbije jaar wereldwijd op achteruit gegaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Internationale vakbondsunie (ITUC). Opvallend is dat de traditioneel veiligste regio’s als Europa en Centraal-Azië er het meest op achteruit gaan. Ook België daalt in de ranking.

De International Trade Union Confederation verzamelt al meer dan 30 jaar gegevens rond rechten van werknemers in 141 landen en verwerkt die in de ITUC Global Rights Index. De balans over 2015 is negatief. 

In 89 landen weigerde de overheid of bedrijven met vakbonden te onderhandelen. In 82 landen werden categorieën van werknemers (meestal migranten) uitgesloten van fundamentele arbeidsrechten. In 50 landen werd vrije meningsuiting en publiek protest in de kiem gesmoord. En het aantal landen waar vakbondsvertegenwoordigers te maken kregen met fysiek geweld, ontvoeringen en intimidatie is gestegen van 36 naar 52.

Slechtste regio’s voor werknemers

De regio waar de rechten van werknemers het meest geschonden worden blijft het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Onder meer in de golfstaten zijn de meest elementaire rechten niet gerespecteerd en worden miljoenen migranten als slaven behandeld.

Europa en Centraal - Azië bieden dan weer de beste bescherming maar tegelijkertijd zien we in deze regio’s de grootste achteruitgang. Zelfs in landen met een sterke democratische traditie liggen syndicale vrijheden onder vuur.

Landen top 10

De top 10 van de ergste landen voor werknemers bestaat uit: Wit-Rusland, China, Colombia, Cambodja, Guatemala, India, Iran, Qatar, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten

In Colombia, waar de Algemene Centrale de vakbond USO ondersteunt werden in 2015 niet minder dan 20 delegees vermoord, meer dan in eender welk ander land. 

Cambodja, India, Iran en Turkije doen voor de eerste maal hun intrede in deze top 10. In Turkije waren er niet minder dan 1390 onderzoeken tegen legitieme en vredelievende vakbondsactiviteiten, en ook de vrijheid van meningsuiting ligt er zwaar onder vuur.

België daalt naar categorie 2

Vorig jaar stond België in categorie 1 en werd het land beschouwd als een van de beste landen voor werknemers. “België heeft sterke wetten die werknemers toelaten op nationaal vlak en op de werkvloer te verenigen en het beleid en de arbeidsomstandigheden concreet te beïnvloeden”, aldus het rapport.

Maar in 2016 werden door het beleid verschillende pogingen ondernomen om dit overlegmodel te verzwakken. Daarnaast was er een toename van undercover politie agenten tijdens vakbondsmanifestaties, werden verschillende manifestaties verboden in het kader van terrorismedreiging na de aanslagen in Parijs en gebruikt de politie teveel geweld tegen manifestanten, aldus nog het rapport. Ook kunnen werkgevers vakbondsafgevaardigden nog altijd ontslaan door een schadevergoeding te betalen. In 2015 werden zo minstens 100 afgevaardigden ontslagen.

Terrorismedreiging

Een belangrijke tendens in 2015 is de inperking van de vrije meningsuiting en het recht op vergaderen en betogen. Regeringen gebruiken de terrorismedreiging om nieuwe maatregelen door te voeren die deze rechten beperken. "Wij worden geconfronteerd met een toename van onzekerheid, angst en intimidatie van werknemers. Zelfs in gevestigde democratieën nemen de schendingen van de rechten van werknemers alarmerend toe”, aldus Sharan Burrow, secretaris-generaal van het ITUC.

Lees hier het volledige rapport (in het Engels)