Antwerpse diamantindustrie moet Rio Tinto tot orde roepen

Rio Tinto is één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en profileert zich graag als een sociale en duurzame onderneming. Maar de realiteit is anders. 

Rio Tinto is één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en profileert zich graag als een sociale en duurzame onderneming. Maar in de praktijk worden regels rond werknemersrechten, veiligheid en milieu voortdurend geschonden. Dat zegt de internationale vakbondskoepel IndustriAll die al twee jaar campagne voert tegen het bedrijf.

Het Brits-Australische Rio Tinto ontgint diamanten in Australië, Canada en India, en goud en koper in onder meer Brazilië, Chili, Mongolië en Indonesië. Onder de belangrijkste afnemers van diamanten zijn er heel wat bedrijven met hoofdzetel in Antwerpen. Die bedrijven moet mee Rio tinto tot orde roepen, vindt IndustriAll die een internationale actie voert tegen het bedrijf.

Ook al pretendeert Rio Tinto in te staan voor welzijn en veiligheid van hun werknemers, in de praktijk gaat de situatie er steeds verder op achteruit, aldus vakbonden en werknemers. Sinds 2013 stierven 46 werknemers in bedrijven die volledig of gedeeltelijk in het bezit zijn van Rio Tinto. De meeste slachtoffers vielen in de Grasbergmijn in Indonesië. De werkdruk wordt zo sterk opgedreven dat de veiligheid niet meer gewaarborgd is, constateren de vakbonden op het terrein.

Precaire jobs

Het gaat ook steeds meer om precaire jobs: veel vaste contracten vervangen door tijdelijke, vaak via onderaanneming. In Madagascar kondigde Rio Tinto onlangs de intentie aan om in afdelingen die niet tot de kernactiviteiten behoren, alle werknemers te ontslaan en enkel nog te werken via onderaanneming. In Zuid-Afrika werden werknemers in onderaanneming die zich wilden verenigen om beter veiligheidsmateriaal te eisen, geïntimideerd en soms ontslagen.

Vakbonden krijgen dan ook moeilijk voet aan de grond. Uit een onderzoek bij vakbondsafgevaardigden in 14 landen blijkt dat het bedrijf niet bereid is om systematisch met de vakbonden te onderhandelen. Afgevaardigden melden dat het bedrijf de vakbonden negeert en dat wie zich engageert vaak gediscrimineerd wordt, via lagere lonen, oversplaatsing of regelrechte intimidatie.

Lokale bevolking en milieu

Daarnaast is ook de houding tot de lokale bevolking en het milieu problematisch. Onder meer in Mongolië, India en Canada verzetten lokale en inheemse volkeren zich tegen de praktijken van Rio Tinto. In Chattarpur, India protesteert de lokale bevolking tegen een nieuwe diamantmijn. Bij de exploratiewerken die al aan de gang zijn bleek immers dat Rio Tinto zijn beloften qua tewerkstelling en natuurbehoud niet nakomt en dat de bevolking onder druk wordt gezet om niet te protesteren. En in Quebec, Canada werd het bedrijf al veroordeeld voor het vernietigen van het zalmbestand in de Kemano Rivier.

De Antwerpse diamantindustrie moet zich hiervan distantiëren en Rio Tinto oproepen om deze onverantwoorde praktijken stop te zetten, aldus IndustriAll.

Meer info over de campagne tegen Rio Tinto (in het Engels)