In actie tegen de vrijhandelsverdragen… voor het te laat is

Onze centrale voert al maanden mee strijd tegen TTIP en CETA. Op 20 september is het alle hens aan dek want de Europese regeringen willen CETA die week goedkeuren.

Onze centrale voert al maanden mee strijd tegen TTIP en CETA. Deze trans-Atlantische vrijhandelsverdragen vormen een groot gevaar voor onze democratie, onze werkgelegenheid en het milieu. Het zijn vooral de grote multinationale bedrijven en economische machten die er de vruchten van zullen plukken. Hoog tijd dus om de onderhandelingen definitief een halt toe te roepen.

Ondanks de wereldwijde oppositie tegen de akkoorden, gaan de onderhandelingen nog steeds door. Zowel voor het verdrag tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP), als voor dat tussen Europa en Canada (CETA). Erger nog, CETA zou op 22 september wel eens goedgekeurd kunnen worden door de Europese regeringen. De gevolgen voor onze rechten, onze jobs, onze gezondheid, het milieu, onze voeding… zullen rampzalig zijn. De akkoorden geven multinationale ondernemingen onder meer het recht om overheden voor privérechtbanken te dagen, als ze oordelen dat hun economische belangen geschonden worden.

Nationale betoging op 20/9

De voorbije maanden zagen tal van anti TTIP en CETA initiatieven het licht. TTIP vrije gemeenten, betogingen, conferenties, ludieke straatacties… In Berlijn, Duitsland bracht een betoging tegen TTIP enkele maanden geleden nog 250.000 mensen op de been.
Eind september kan dus alles in een stroomversnelling terechtkomen indien de Europese regeringen akkoord gaan met CETA. Het is essentieel dat we de onderhandelaars en de Europese politici tonen dat we deze vrijhandelsverdragen niet accepteren. Daarom roepen we iedereen op om deel te nemen aan de betoging op 20 september 17u in de Europese wijk. Om onze rechten, jobs en democratie te verdedigen.

Meer info over de betoging op 20 september

Meer over de vrijhandelsverdragen lees je in ons dossier