Teken de petitie: Eandis is van jou en mij

Eandis beheert het distributienet voor elektriciteit en aardgas in 236 Vlaamse gemeenten en zij bezitten ook 100% van de aandelen van Eandis. Maar daar dreigt binnenkort verandering in te komen.

Eandis beheert het distributienet voor elektriciteit en aardgas in 236 Vlaamse gemeenten. Het zijn ook die gemeenten die 100% van de aandelen van Eandis bezitten. Maar daar dreigt binnenkort verandering in te komen.

Het management van Eandis is immers op zoek naar vers kapitaal. Daarvoor willen ze een private partner aantrekken. De keuze viel op een Chinees staatsbedrijf. De private partner zal kunnen rekenen op een vrij zeker rendement van 5%.

Dat betekent dat er jaarlijks ettelijke miljoenen euro’s naar China gedraineerd worden. Dit dividend wordt uiteindelijk betaald door jou en mij, via de doorrekening in de energiefactuur.

Mobiliseer Vlaams spaargeld 

Het Transitienetwerk Middenveld vraagt zich af waarom er niet gezocht wordt naar een formule waarbij het spaargeld van burgers aangesproken wordt. Er staat nu 250 miljard euro geparkeerd op de spaarboekjes van onze banken en dit brengt nauwelijks nog iets op.

Verder willen ze dat burgers, naast de steden en gemeenten, een stem hebben in het beheer van hun netwerk voor energie. De distributienetten zijn immers publiek goed, aangelegd ten dienste van de gebruikers.

Teken de petitie

Omdat de finale beslissing op 3 oktober 2016 valt, wil het Transitienetwerk Middenveld nog druk zetten met deze petitie: http://www.transitienetwerkmiddenveld.be/eandis

Onderteken de petitie en help mee de macht van het getal laten werken.

In deze artikels vind je nog extra informatie over deze zaak.