Algemene Centrale start nieuw project in Zuid-Afrika

7 oktober is de internationale dag voor waardig werk. De Algemene Centrale zet zich hiervoor in in België, maar ook internationaal, onder meer via een nieuw project in Zuid-Afrika. 

7 oktober is de internationale dag voor waardig werk. Waardig werk is dan wel een internationaal erkend mensenrecht, toch blijven heel wat mensen er van uitgesloten. De Algemene Centrale zet zich op 7 oktober, maar ook op de 364 andere dagen van het jaar, in voor waardig werk. In België én internationaal. We ondersteunen verschillende syndicale projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. En we starten ook nieuwe projecten, onder meer in Zuid-Afrika.

Wereldwijd worden werknemers en vakbonden geconfronteerd met de enorme winsthonger van multinationals, milieuvervuiling, moderne vormen van slavernij, precaire jobs, aanvallen op syndicale vrijheden. In België moeten we alle zeilen bijzetten tegen de regering Michel die onze sociale verworvenheden één voor één probeert af te breken: de 38-urenweek, de index, het pensioen, … Maar in andere delen van de wereld ijveren ze nog om een volwaardige job en sociale bescherming te bekomen.

Schrijnende verhalen

Er zijn nog steeds schrijnende verhalen van bouwvakkers die sterven bij de bouw van voetbalstadia of textielwerkneemsters die ontslagen worden omdat ze zwanger worden. De AC steunt vakbonden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika via heel concrete programma’s, om ook daar waardig werk op de agenda te krijgen of te behouden. De komende jaren gaan we hier mee verder in verschillende sectoren en in verschillende landen. En we gaan ook met een aantal nieuwe projecten van start, onder andere in Zuid-Afrika.

Huishoudwerksters

In Zuid-Afrika zullen we SADSAWU ondersteunen, een vakbond die de huishoudwerksters verdedigt. Er werken ongeveer 1 miljoen vrouwen in deze sector. Zuid-Afrika kent een heel grote kloof tussen rijk en arm. Je kan al raden aan welke zijde de huishoudwerkers staan. De strijd voor een waardig loon staat er de komende jaren centraal. Vaak zijn de werknemers nog te afhankelijk van de willekeur van het gezin waar ze gaan werken en zijn ze kwetsbaar. Daarom wordt ook ingezet op dienstverlening en emancipatie. Door vorming en training aan te bieden maken we de werknemers minder kwetsbaar.

De strijd voor waardig werk is wereldwijd. We zullen er bij stilstaan op 7 oktober, maar ook op alle andere dagen van het jaar. Een andere en betere wereld: het kan!