Tabaksector: 'We moeten het vakbondswerk beter in de verf zetten'

Op 26 en 27 september was het de beurt aan de delegees uit de tabaksector om te verzamelen voor hun vakcongres. De delegees werkten tijdens dit congres plannen uit om het vakbondswerk nog beter te organiseren.

Op 26 en 27 september was het de beurt aan de delegees uit de tabaksector om in Blankenberge te verzamelen voor hun vakcongres. De tabakssector werd de voorbije decennia gekenmerkt door fusies en sluitingen. En dat maakt het werk van de delegees er niet gemakkelijker op. Ze werkten tijdens dit congres dan ook plannen uit om het vakbondswerk in de toekomst nog beter te organiseren.

Enkele dagen voor het congres kreeg de sector nog maar eens slecht nieuws te verwerken: de Scandinavian Tobacco group (STG) kondigde de sluiting aan in 2017 van sigarenfabriek Verellen Wuustwezel, die ze nog maar twee jaar eerder overkocht. En de Japan Tobacco Company heeft al eerder aangekondigd het Wervikse tabaksbedrijf Gryson -dat de groep in 2012 overnam- in 2018 te sluiten.

Aantal werknemers blijft dalen

Fusies, concentraties, het opkopen van familiebedrijven door multinationals, en daarna vaak sluitingen en ontslagen: het is het verhaal van de tabakssector de voorbije decennia. Waren er 20 jaar geleden nog 39 werkgevers actief in de sector, vandaag blijven er nog slechts 15 over. Van bijna 6000 werknemers in de jaren 80 ging het naar 1400 werknemers in 2015.

Nochtans was het de voorbije vier jaar niet allemaal kommer en kwel, lichtte studiemedewerker Mischa Van Herck tijdens het vakcongres toe. In de periode 2012-2013 nam de activiteit én het aantal werknemers in de Belgische tabaksector toe, daarna zakte dit weer, maar het bleef toch boven het niveau van 2011. Bovendien kende de omzet in die periode ook een toename. De aandeelhouders vaarden er wel bij, want twee derde van de netto resultaten werden aan hen uitgekeerd. Die verhoogde omzet werd echter niet geïnvesteerd in de lonen of de werkomstandigheden van de werknemers…

Syndicale macht

De delegees in de tabaksektor hadden het de voorbije jaren door de fusies en herstructureringen niet makkelijk. “Het draait om steeds meer winst met steeds minder personeel”, vatte Federaal Secretaris Herman Baele de situatie samen.

De delegees beaamden dat er soms te veel van hen verwacht wordt: ‘Mensen denken dat wij onmiddellijk voor een oplossing kunnen zorgen, maar het is soms een heel lange weg om iets gedaan te krijgen’. Ook merkten ze op dat bij veel werknemers een gevoel van angst overweegt: ‘ze denken dat opkomen voor je rechten toch geen zin meer heeft of zelfs in je nadeel kan spelen’.

Tijdens het congres werd dan ook een werkplan voor de komende jaren uitgewerkt.  Iedereen was het erover eens dat ABVV in de sector de strijdbaarste vakbond is en daardoor ook veel gerealiseerd heeft. De nieuwe cao zorgt voor een loonsverhoging, een hogere tegemoetkoming bij tijdelijke werkloosheid, betere anciënniteitspremies enz.

ABVV heeft veel gerealiseerd

Ook de unieke sectorale ziekteverzekering werd aangehaald: als ABVV zijn wij de motor geweest om de sectorale cao afspraak over 75% gegarandeerd inkomen bij ziekte te doen nakomen door de werkgevers. En dit ondanks dat de verzekeraar andere regels probeerde op te leggen. Dat is echt een opsteker, en de militanten zijn fier op de inzet van hun ABVV in dit dossier.

Eén van de conclusies was alvast dat er in het toekomstige vakbondswerk nog meer aandacht moet gaan naar communicatie. Het werk en de realisaties zijn een feit, maar we moeten niet aarzelen om die ook bekend te maken én betere manieren zoeken om de mensen te informeren. 

Bekijk hier de foto's van het vakcongres tabak