Papierproductie: Een sector in de greep van de digitale revolutie

Op 26 en 27 september debatteerden de delegees uit de papierproductie over de toekomst van hun sector. Digitale revolutie, automatisering, globalisering hebben een grote invloed op de werkgelegenheid. 

Afbeelding verwijderd.

Op 26 en 27 september namen de delegees van de papierproductie hun intrek in Mont-Saint-Aubert om de toekomst van hun sector te bespreken. Digitale revolutie, automatisering, globalisering, ... hebben een grote invloed op de werkgelegenheid in de sector. Maar de werknemers zijn ervan overtuigd dat er een toekomst is voor de papierproductie in België en zijn bereid om hier samen voor te strijden.

Terwijl de papierproductie in de jaren 70 ruim 11.000 mensen tewerkstelde, zijn dat er momenteel nog maar 3400, verspreid over 9 fabrieken. De werkgelegenheid daalde de voorbije 10 jaar met 28,5 procent, maar de productiviteit ligt wel bijna vijf maal hoger. Het omzetcijfer van de sector blijft stijgen. Meer winst maar minder banen, het is een scenario dat we stilaan kennen.

Onderhandelingsmacht in de ondernemingen

Na de voorbije sociale verkiezingen blijft de Algemene Centrale - ABVV de eerste vakbond in de sector van de papierproductie. Er wacht het nieuwe team de komende jaren echter een zware taak, want de onderhandelingen zijn ingewikkeld in bedrijven die vrijwel allemaal afhankelijk zijn van multinationals. "Het is moeilijk om sectorale overeenkomsten die naam waardig af te sluiten, omdat het bijna onmogelijk geworden is om een gemeenschappelijke visie van de federatie van werkgevers te krijgen. Onze onderhandelingsmacht bevindt zich in de ondernemingen waar we als vakbond sterk staan", verduidelijkte Klavdija Cibej, federaal secretaris van de Algemene Centrale verantwoordelijk voor de sector.

De delegees benadrukten ook de noodzaak om de samenwerking met hun collega's op Europees en internationaal niveau verder te zetten. Om zo een sterk front te kunnen vormen in de onderhandelingen met de directies van de internationale groepen.

De digitale revolutie heeft grote gevolgen

De digitale revolutie heeft het papierverbruik drastisch gewijzigd. 70% van het papier dat ons land produceert is bestemd voor de pers, en dat verbruik is de afgelopen jaren sterk gedaald door de concurrentie van digitale media. Maar andere soorten papier zijn dan weer in opmars. Door de toename van online aankopen is er een stijgende vraag naar papieren en kartonnen verpakkingen, en ook de vraag naar huishoudelijk en technisch papier is gestegen.

Bovendien is België één van de koplopers in Europa in papierrecyclage. Verschillende mechanismen laten toe dat papiervezels wel tot 7 maal opnieuw gerecycleerd worden. Door de toenemende aandacht voor het milieu, zal het gebruik van gerecycleerd papier in de toekomst steeds belangrijker worden.

Belastend werk

Geluid, warmte, fysieke inspanning, druk, stress, .... Al deze factoren samen maken van het werk in de papierproductie zwaar en belastend werk. Uit de statistieken blijkt dat er meer langdurig zieke werknemers dan ooit in België zijn. En het zijn de werkomstandigheden die grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze situatie.

Maar de regering Michel neemt geen maatregelen om het probleem op te lossen, integendeel. De nieuwste voorstellen van Minister De Block, die wil snoeien in de preventiemaatregelen in de bedrijven om zo de begroting te ontlasten, zijn bijzonder verontrustend voor de werknemers.

De delegees trokken dan ook aan de alarmbel: 52 procent van de arbeiders in de papierproductie zijn ouder dan vijftig. De automatisering verhoogt voortdurend de werkdruk. En dus moet er dringend werk gemaakt worden van werkbaar werk. Er moeten jongeren aangeworven worden om het personeelsbestand te versterken. Indien dat niet gebeurt zal dit zware gevolgen hebben voor de sector. 

Bekijk hier het fotoalbum van het congres