Vakcongres gezondheidsdiensten: Sociale dimensie moet centraal staan

Op 3 en 4 oktober verzamelden de delegees van de gezondheidsdiensten voor hun vakcongres. De sector maakt momenteel heel wat veranderingen door. 

Afbeelding verwijderd.

Op 3 en 4 oktober verzamelden de delegees van de gezondheidsdiensten in La Roche voor hun vakcongres. Deze heel diverse sector maakt deel uit van de non-profit. De sector maakt momenteel heel wat veranderingen door.  De commerciële druk verdringt meer en meer de menselijke waarden.

De zorgsector omvat onder meer ziekenhuizen en rusthuizen maar ook bijvoorbeeld het Rode Kruis of ambulancediensten en labo’s.  Kenmerkend voor heel de sector is dat het commerciële steeds meer voorrang krijgt op de sociale dimensie.

De sector van de rusthuizen, momenteel in volle transformatie, is daar een goed voorbeeld van. "We moeten het hoofd bieden aan de commercialisering van de oudere," aldus Eric Neuprez, algemeen secretaris van de sector. De privatisering van diensten voor senioren neemt alsmaar toe, net als de overname van de sector door grote internationale groepen.

Kwaliteitsjobs

De gegevens over de werkgelegenheid bezorgen de delegees veel kopzorgen. Halftijdse jobs blijven de regel, voltijds de uitzondering. Vooral vrouwen zijn hier slachtoffer van. Daarnaast is er in de sector ook veel vrijwilligerswerk.

Bruno Buyoya, delegee voor het Rode Kruis: “We moeten bovendien ook rekening houden met de vrijwilligers. Zo zijn er bij het Rode Kruis Baudour 154 statutaire werknemers voor niet minder dan 9500 vrijwilligers”.

Syndicaal werk

De gezondheidsdiensten zijn van oorsprong een katholieke sector, zowel op het niveau van de directies, de organiserende instellingen als op het vlak van de vakbonden. Sommige directies steken vaak stokken in de wielen van de ABVV delegees. Dat maakt het vakbondswerk er niet makkelijker op.

Guida Saraiva Da Silva getuigt: "Vakbondswerk is ingewikkeld. En wij werken niet met machines, maar met en voor mensen. Wij kunnen niet zomaar de machines stopzetten. Er is een minimale dienstverlening te handhaven."

En er zijn nog andere uitdagingen waaraan de delegees het hoofd moeten bieden. “Mensen zijn steeds individualistischer en ze hebben alsmaar minder tijd. Ze voelen zich minder aangesproken door het collectieve. We moeten dringend het tij keren”, aldus Robin Namêche du Clair Vallon et Rudy Daems van GZA.

Nieuwe technologieën

We leven in het tijdperk van de digitalisering. Geavanceerde technologieën doen ook hun intrede in ziekenhuizen. Voor de patiënten heeft dit zeker voordelen en kan het zorgen voor een betere medische opvolging.

Maar voor de werknemers houdt dit ook gevaren in. Nieuwe technologieën kunnen controle-instrumenten voor de werkgevers te worden, waarmee alles getimed kan worden en dit ten nadele van het menselijk contact. Net als in de industriële sectoren staat de winst in de zorgsector meer en meer centraal. 

Bekijk hier het fotoalbum van het congres.