Week van de rechten van de uitzendkracht: onze delegees aan jouw zijde

Zoals elk jaar organiseert het ABVV in de week van 17 oktober een actieweek voor de rechten van de uitzendkracht. Dit jaar richten we ons tot de delegees van bedrijven die vaak gebruik maken van interimarbeid. Het ABVV wil hen alle middelen aanreiken om de rechten van uitzendkrachten te verdedigen. Nog al te vaak  zijn uitzendkrachten niet op de hoogte van hun rechten en weten ze niet dat onze delegees hen kunnen bijstaan.

Uitzendkrachten blijven per definitie maar tijdelijk in een bedrijf. Daardoor bouwen ze geen band op met het personeel en dus ook niet met de delegees. En dat is jammer want de delegees hebben de mogelijkheid om interimarbeid te controleren in hun bedrijf en misbruiken te voorkomen. 

Wij blijven ons inzetten om interim kort te houden

Onze prioriteit is om de periode als uitzendkracht zo kort mogelijk te houden en te zorgen dat de rechten van de uitzendkracht zo goed mogelijk gerespecteerd worden. Onze syndicale delegaties in de bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom organiseert het ABVV dit jaar een studiedag die focust op de mogelijkheden die delegees hebben om uitzendarbeid te controleren in hun bedrijf. We bezorgen hen ook een brochure waar ze alle noodzakelijke informatie in terug vinden. 

Een onzeker statuut betekent niet dat er  geen regels zijn

Uitzendkrachten durven niet altijd te klagen over hun situatie omdat ze vrezen dan niet meer opgeroepen te worden door het uitzendkantoor. Maar soms volstaat het al om een simpele, gerichte vraag te stellen. Bijvoorbeeld door aan het uitzendkantoor te vragen of het juist is dat de vaste werknemers van het bedrijf maaltijdcheques krijgen. Het uitzendkantoor kan dan niet doen alsof ze dat niet weten. En zo zijn ze verplicht jou ook maaltijdcheques te geven. Want uitzendkrachten hebben recht op dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als vaste werknemers.

Contract = zekerheid

Het ABVV blijft zich ook inzetten om het statuut van de uitzendkrachten te verbeteren. Zo is er sinds 1 oktober een nieuwe regel van kracht: een uitzendkracht moet nu een arbeidsovereenkomst afsluiten vóór hij effectief aan de slag gaat. Tot voor kort moest het contract pas 2 dagen na de start van de opdracht getekend worden. Daar werd misbruik van gemaakt: het contract werd aangepast als je ziek werd, er ontstond discussie over het loon, ... 

Een stap vooruit dus, dankzij het ABVV. Op www.rechtenuitzendkracht.be vind je meer info, onder andere over hoe je het contract ook elektronisch kan ondertekenen.

Een app en infofiches

-Je bent uitzendkracht en je wil op de hoogte zijn van je rechten ? Spring dan binnen in een ABVV-kantoor en vraag naar onze infofiches. In die fiches leggen we kort en duidelijk je rechten als uitzendkracht uit: loon, feestdagen, ziekte, eindejaarspremie, … Nog twijfels? Spreek dan een van onze delegees aan in je bedrijf of een medewerker in onze kantoren. Neem ook een kijkje op onze website www.rechtenuitzendkracht.be

-De app eindejaarspremie is een andere handige tool die het ABVV heeft ontwikkeld voor uitzendkrachten. Die berekent voor jou of je recht hebt op een eindejaarspremie.  De app kan je gratis downloaden in de App Store, via Google Play of online consulteren op www.eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.