Textiel: een toekomst voor de sector, maar ook voor zijn werknemers

Op 13 en 14 oktober kwamen de delegees uit de textiel samen voor hun vakcongres. De textielsector komt er stilaan bovenop na de crisis. Maar voorlopig profiteren de werknemers daar niet mee van.

Afbeelding verwijderd.

Op 13 en 14 oktober kwamen de delegees uit de textiel naar Blankenberge om de toekomst van de sector en zijn werknemers te bespreken. De textielsector komt er stilaan terug bovenop na de zware economische crisis. Maar voorlopig profiteren de werknemers daar niet mee van.

De textielsector kreeg zware klappen door de economische crisis in 2008. Door sluitingen, faillissementen en herstructureringen gingen heel wat jobs verloren. Sinds 2014 zien we dat de sector terug aan het groeien is. De productie en de omzet gaan opnieuw in stijgende lijn.

De winsten stijgen, de lonen niet

Tot daar het goede nieuws, want er worden jammer genoeg geen nieuwe jobs gecreëerd. Er wordt meer geproduceerd met minder mensen. Met andere woorden: er wordt harder gewerkt. En die toegenomen werkdruk vertaalt zich niet in hogere lonen voor de werknemers.

Door verschillende beslissingen van de regering, zoals de loonstop en de indexsprong konden de vakbonden nauwelijks onderhandelen over loonsverhogingen. Daar bovenop kregen de werkgevers heel wat loonsubsidies van de overheid. En die subsidies zullen de komende jaren alleen maar toenemen door de taxshift. De aandeelhouders worden rijker op de kap van de werknemers en de belastingbetaler.

De werknemers hebben recht op hun deel van de koek

De sociale fondsen zijn een belangrijk instrument van solidariteit in de sector. Die fondsen betalen aanvullende vergoedingen aan de werknemers, onder andere bij tijdelijke werkloosheid en brugpensioen. Ze worden gefinancierd door werkgeversbijdragen op de lonen. Door de crisis en de dalende tewerkstelling in de sector kregen de sociale fondsen het financieel moeilijk.

Mede dankzij een serieuze inspanning van de werknemers, die een deel van hun indexverhoging afstonden, kwamen de fondsen er financieel terug bovenop. Ondertussen werden zelfs reserves opgebouwd. Onze delegees vinden dat een deel daarvan toekomt aan de werknemers. Ze denken daarbij onder andere aan de uitbouw van een aanvullend pensioen in de sector.

Vorming

De textiel heeft zijn eigen sectoraal vormingscentrum COBOT. In het onderwijs worden zo goed als geen textielopleidingen meer georganiseerd. Als de sector nieuwe werknemers zoekt dan is ze verplicht die zelf op te leiden. Daar zorgt COBOT voor.

Daarnaast geeft COBOT ook subsidies aan textielbedrijven die opleidingen voor hun werknemers organiseren. Onze delegees vinden het positief dat er vorming wordt georganiseerd, maar ze stellen vast dat niet alle bedrijven daar even correct mee omgaan. Sommige bedrijven vragen subsidies aan, terwijl de opleidingen in de praktijk nauwelijks iets voorstellen. We zullen dit in de toekomst nauwgezet controleren.

Bekijk hier het fotoalbum van het congres.