Mijnwerkers vandaag: de strijd is nog niet voorbij

Terwijl de Belgische mijnen al een tijd geleden hun deuren sloten, blijft mijnbouw wereldwijd een belangrijke sector. Mijnwerkers uit verschillende landen getuigden op een symposium in Bois du Cazier. 

Afbeelding verwijderd.

Terwijl de Belgische mijnen al een tijd geleden hun deuren sloten, blijft mijnbouw elders in de wereld een belangrijke sector. Maar onder welke arbeidsomstandigheden werken de mijnwerkers vandaag? Hebben de mijnexploitanten geleerd uit de rampen van het verleden? Vakbondsvertegenwoordigers uit verschillende landen getuigden hierover tijdens het symposium ‘De mijnwerker van vandaag in de wereld’ op de voormalige mijnsite Bois du Cazier.

We herdenken dit jaar de 60ste verjaardag van de ramp van Marcinelle. Op 8 augustus 1956 verloren 262 arbeiders daar het leven nadat er een brand uitbrak in de mijn. Deze tragedie heeft de ogen van de Belgische bevolking geopend. Men werd zich bewust van de slechte arbeidsomstandigheden in de mijnbouw en dit leidde tot strengere veiligheidsvoorschriften.

41% van de wereldwijde elektriciteit uit kolen

Hoewel de laatste Belgische kolenmijn (in Zolder) haar deuren sloot in 1992, zijn er nog tal van mijnen verspreid over heel de wereld. Op onze planeet wordt 41% van de elektriciteit nog steeds geproduceerd door kolen. In Zuid-Afrika (94%) en China (79%) is dit nog steeds de belangrijkste energiebron.

De mijnen van gisteren en vandaag, zelfde strijd

Op het symposium getuigden vakbondsvertegenwoordigers uit Zuid-Afrika, Engeland, DRC en zelfs Mexico over de situatie in hun land. Turkije kende recent nog een dramatische mijnramp. In 2014 kostte een explosie in een kolenmijn in Soma er het leven aan 301 mijnwerkers. Er werden ernstige veiligheidsrisico’s en nalatigheid geconstateerd.

Leren van het verleden

"De verschillende getuigenissen tonen aan dat er zelfs vandaag mijnwerkers in dezelfde omstandigheden werken als tijdens de ramp in Bois du Cazier, aldus Carlo Briscolini, regionaal secretaris van de Algemene Centrale Charleroi, verantwoordelijk voor de mijnbouw en zelf afkomstig uit een familie van mijnwerkers.  ‘Al is dat niet vaak meer het geval in Europa, steenkool wordt hier wel nog steeds gebruikt, en daarvoor worden mijnwerkers nog steeds uitgebuit. De strijd is niet voorbij "

Tot 11 december loopt in Le Bois du Cazier ook een tentoonstelling ‘De mijnwerker van vandaag in de wereld’. Meer info: www.leboisducazier.be