Wetsontwerp over de detachering van werknemers: een gemiste kans

Op woensdag 26/10 debatteerde de overheid in de commissie over het wetsvoorstel dat de Europese richtlijn rond detachering van werknemers moet omzetten.

Op woensdag 26/10, debatteerde de overheid in de commissie over het wetsontwerp dat de Europese richtlijn rond detachering  van werknemers moet omzetten. Terwijl minister-president Charles Michel ermee uitpakt dat hij de strijd tegen sociale dumping ernstig neemt, zien we weerom dat als het zover is, hij de voorkeur geeft aan het beschermen van de fraudeurs en werkgevers die zich schuldig maken aan sociale dumping.

Erger nog, deze regering kiest ervoor om een Europese richtlijn die essentieel is om daadwerkelijk de strijd tegen sociale dumping aan te gaan, op een minimalistische en totaal ineffectieve manier om te zetten.

Zelfs al zijn er enkele positieve stappen, het is duidelijk dat de regering nog steeds haar beloftes niet houdt. In plaats van een mechanisme te ontwikkelen voor een hoofdelijke, solidaire loonverantwoordelijkheid, kiest ze ervoor dat opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen wanneer één van hun onderaannemers de lonen niet uitbetaalt.

Onwaarschijnlijk en onaanvaardbaar

Een aantal concrete gevallen, zoals de Rive Gauche, toonden duidelijk aan dat het huidige mechanisme van hoofdelijke aansprakelijkheid totaal ineffectief is. De bedrijven zijn niet eens ongerust wanneer een van hun onderaannemers de lonen niet correct uitbetaalt. We staan weer ver af van de beloften die de minister-president minder dan een week geleden nog maakte.  

Ondertussen blijft het probleem maar groeien in sectoren die kwetsbaar zijn voor oneerlijke concurrentie en sociale dumping. Bouw, schoonmaak, beveiliging, transport: geen dag gaat voorbij zonder dat er tientallen banen verloren. In 5 jaar gingen alleen al in de bouw meer dan 25.000 banen verloren.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Wat wij vragen is een verregaande hoofdelijke aansprakelijkheid, voor alle sectoren en van toepassing op de gehele keten van onderaanneming, én bovendien met terugwerkende kracht dus ook voor de niet uitbetaalde lonen uit het verleden. Voor ons is dit de enige manier om effectief de strijd aan te gaan tegen sociale dumping.

We blijven dus eisen dat de regering eindelijk haar beloften inlost en telkens ze de kans krijgt écht de strijd aangaat tegen sociale dumping. Dit was niet het geval bij de omzetting van de richtlijn inzake overheidsopdrachten en dit is evenmin het geval vandaag .... Wat mogen we morgen verwachten?