De bouwsector, dé toekomst van de Zuid-Afrikaanse vakbond

De Algemene Centrale ontving onlangs een delegatie van de Zuid-Afrikaanse vakbond NUM actief in de Bouw. We bekeken ondermeer hoe een campagne kan worden opgezet om nieuwe leden te werven. 

Solidariteit moet voor de Algemene Centrale - ABVV tot uiting komen in ons eigen land, maar ook buiten de grenzen. Door vakbondsleden overal ter wereld te helpen om zich te organiseren en zo de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit kan door advies te geven of werkwijzen en ervaringen uit te wisselen. Het is in deze context dat we onlangs een delegatie ontvingen van de Zuid-Afrikaanse National Union of Mineworkers (NUM) die onder meer actief is in de mijnbouw en de bouw.

Als je samenwerkt met andere landen, moet je rekening houden met hun specifieke situatie. Het zou verkeerd zijn om ons Belgische model te willen opleggen. Wij zijn er om te begeleiden, te informeren en tools aan te reiken die de vakbondsleden dan naar hun eigen situatie kunnen omzetten.

Een heel andere werkelijkheid

De realiteit in een land als Zuid-Afrika verschilt dan ook volledig van de onze. In de eerste plaats vanwege de politieke context. Twintig jaar na het einde van de apartheid, behoudt Zuid-Afrika de twijfelachtige eer één ​​van de meest ongelijke landen ter wereld te zijn. En dan is er ook het grondgebied: Zuid-Afrika is 40 keer groter dan België. Ten slotte verschilt de werking van Zuid-Afrikaanse vakbonden heel sterk van de onze. Om over de arbeidsvoorwaarden te mogen onderhandelen, moeten zij eerst een officiële erkenning verkrijgen. En daarvoor moet de NUM vóór maart 2018 de drempel van 51% leden bereiken.

 "De bouw is onze toekomst"

Historisch gezien is de NUM een vakbond van mijnwerkers, maar de tijden zijn veranderd. De bouw wordt steeds belangrijker en is de sector van de toekomst in het land. De NUM moet zichzelf dus aanpassen aan deze evolutie om zich te positioneren als dé vakbond van de bouw. Dat is een belangrijke uitdaging.

Tijdens de ontmoeting met de Algemene Centrale werd vooral bekeken hoe een wervingscampagne in de bouw kan worden gelanceerd. Er werden ook ervaringen uitgewisseld over gezondheid en veiligheid en vooral over hoe je de verdiensten van de vakbond beter kan overbrengen. De werknemers weten vaak niet dat hun verworvenheden er kwamen door het harde werk van de vakbonden, en dat ze die niet zomaar cadeau kregen van de overheid. Ook dat is een belangrijke opdracht voor de NUM.  

Meer info over onze solidariteitsprojecten vind je op onze internationale pagina's.