Schoonmaak, een sector met heel wat uitdagingen

Eind oktober was het de beurt aan een honderdtal delegees uit de schoonmaaksector om te verzamelen voor hun vakcongres. Samen maakten ze de balans op van de evolutie in hun sector. 

Eind oktober was het de beurt aan een honderdtal delegees uit de schoonmaaksector om te verzamelen voor hun vakcongres. Samen maakten ze de balans op van de evolutie in hun sector. Voor Eric Neuprez, federaal secretaris van de sector, was het congres ook de gelegenheid om de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren te overlopen. En om aan te tonen dat er, ondanks alle asociale maatregelen van de regering, toch wel vooruitgang werd geboekt voor de werknemers.

Meer mannen in de sector

De schoonmaaksector staat gekend als een vrouwelijke sector. Maar daar komt verandering in. Het aantal mannen neemt jaar na jaar toe. Hoe komt dit? Wordt het werk zwaarder ? De soms onmogelijke uurroosters ? Het is moeilijk hierop een eenduidig antwoord te vinden. Maar als de tendens zich doorzet zijn er binnen vier jaar meer mannen dan vrouwen in de sector aan het werk.

Bikkelharde concurrentie

Winst en productiviteit, daar worden de arbeiders in de schoonmaaksector van ’s morgens tot ’s avonds mee om de oren geslagen. In de sector woedt een keiharde concurrentiestrijd. De gebruikers kiezen simpelweg voor de laagste prijs. Tijdens het congres deelden verschillende delegees hun ervaringen. Daar waren pakkende getuigenissen bij, zoals die van ISS: “Elk nieuw contract dat wordt binnengehaald gaat gepaard met ontslagen. We moeten verhinderen dat ondernemingen de prijzen zo naar beneden kunnen halen. In Nederland bijvoorbeeld, is er een minimumprijs opgelegd waaronder men niet mag zakken”.

Kwaliteitsjobs?

De sector doet meer en meer beroep op interim. Lilla, delegee bij GOM, getuigt: “Door de jaarrekening van mijn bedrijf te analyseren, stel ik vast dat mijn werkgever meer dan 100 interimmers inzet.” Een nog groter probleem is dat meer en meer ondernemingen uit de sector een beroep doen op gedetacheerde werknemers uit beschutte werkplaatsen.

Uitdagingen voor de toekomst

Het is duidelijk, de schoonmaaksector wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen. Een van de prioriteiten is er voor zorgen dat onze delegees ongehinderd hun werk kunnen doen, onder andere door de verschillende werven te bezoeken. Voor Viviane Lecocq, regionaal secretaris voor Charleroi, en voor 7 delegees was dit congres een afscheid. Zij werden dan ook in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet. 

De foto's van het vakcongres