Lederbedrijf en keramiek: op zoek naar solide projecten voor de toekomst

De delegees van de sectoren lederbedrijf en keramiek streken neer in La Roche voor hun gemeenschappelijk vakcongres. Beide sectoren delen dezelfde bezorgdheden en moeilijkheden. 

Afbeelding verwijderd.

De delegees van de sectoren lederbedrijf en keramiek streken neer in La Roche voor hun gemeenschappelijk vakcongres. Op het eerste zicht zijn dit twee totaal verschillende sectoren. Maar ze delen dezelfde bezorgdheden en de delegees worden met gelijkaardige moeilijkheden geconfronteerd.

De sector lederbedrijf omvat de leerlooierijen en handel in ruwe huiden, schoeiselindustrie, marokijnwerk en zadelmakerij. De keramieksector behelst aardewerk en porselein, sanitaire artikelen, tegels en plaveisels en ook vuurvaste keramiek. In beide sectoren worden de delegees geconfronteerd met banenverlies en gaan de arbeidsomstandigheden erop achteruit.  

Eén van hun grote bezorgdheden is de langere loopbaan, opgelegd door de regering Michel. Een maatregel die volgend de delegees onzinnig is. “De beroepen in deze sectoren zijn uitermate zwaar. Het is niet abnormaal dat arbeiders tot 15 ton per dag moeten heffen. Ze voeren repetitieve handelingen uit, en worden blootgesteld aan giftige stoffen zoals kristallijn poeder of oplosmiddelen. In deze omstandigheden is het zelfs onmogelijk om tot 65 jaar te werken’, aldus Andrea Della Vecchia, federaal secretaris voor beide sectoren.

Investeren in preventie

Uit een analyse blijkt dat in beide sectoren jaarlijks overvloedige dividenden worden uitgekeerd. Anderzijds wordt er steeds minder geïnvesteerd in de gezondheid van de werknemers. ‘Om hun geweten te sussen bezorgen ze ons wel PBM, persoonlijke beschermingsmiddelen. Er bestaan nochtans andere oplossingen, die dwingender en geschikter zijn voor ons welzijn. De werkgevers nemen niet eens de moeite om onze voorstellen grondig te bekijken’, hekelt een delegee.

‘In de keramieksector werken sommige arbeiders bij ovens van 60 graden. Het is mogelijk om een verluchtingssysteem te installeren, maar ze doen het niet’.  De militanten zijn zich bewust van de gevolgen van de werkomgeving voor hun gezondheid. Er zijn de voorbije jaren onder meer onrustwekkend veel gevallen van werkgerelateerde kankers opgedoken.

Gezocht: solide projecten voor de toekomst

Ondanks deze moeilijke omstandigheden, blijven de werknemers hun beroep zo goed mogelijk uitoefenen, en werken de delegees hard om de sectoren een toekomst te geven.  ‘We hebben de deskundigheid, maar het ontbreekt ons aan jobs’.

Degelijke, solide projecten, dat is de oproep die de delegees van deze twee paradepaartjes van de Belgische industrie lanceren. Er is een grote expertise aanwezig in ons land. De arbeiders kunnen terugbuigen op een jarenlange ervaring. Maar we moeten dit snel kunnen valoriseren en ondernemers aantrekken voordat deze sectoren verdwijnen. 

Bekijk hier het fotoalbum van het congres.