Petroleum: 'werknemers informeren over de kl*** maatregelen van de overheid'
Terwijl de sociale dialoog in het verleden vaak een voorbeeld was voor andere sectoren, worden de sectorale onderhandelingen de laatste jaren bedorven door de besparingsmaatregelen en loonmatiging van de regering.

Het vakcongres van de petroleumsector bracht de delegees van de Algemene Centrale – ABVV én die van de BBTK samen. Arbeiders en bedienden werken in de ondernemingen nauw samen om de arbeidsomstandigheden en de lonen te verbeteren. Maar terwijl de sociale dialoog in het verleden vaak een voorbeeld was voor andere sectoren, worden de sectorale onderhandelingen de laatste jaren bedorven door de besparingsmaatregelen en loonmatiging van de regering.
De ondernemingen in de petroleumsector hebben uitgebreid geprofiteerd van de overheidsmaatregelen. “Dankzij meer flexibilisering, investeringen in nieuwe installaties en arbeidsreorganisatie is de productiviteit de hoogte in gegaan en maakten de ondernemingen belangrijke winsten. De voorbije vier jaar werd dan ook 441 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Maar wat de lonen van de werknemers betreft: niets, nada”, aldus Herman Baele, federaal secretaris voor de sector.
Fiscale cadeaus aan de lopende band
De loonmatiging komt de sector mooi uit. De ondernemingen hebben niet geaarzeld om hun toevlucht te nemen tot alle belastingvoordelen die de overheid aanbood, en dit op de rug van de gemeenschap. Vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen, ploegenarbeid of notionele intrestaftrek, hoe meer hoe beter. “Wat verontrustend is, is dat de werkgevers langs alle kanten fiscale voordelen krijgen zonder verplichting om jobs te creëren of het werk meer werkbaar te maken. De maatregelen zijn altijd in het voordeel van het grote kapitaal”, klaagt één van de delegees.
Sterke akkoorden
In het verleden zijn de militanten er altijd in geslaagd om sterke en solidaire akkoorden af te sluiten. Maar tijdens de laatste sectorale onderhandelingen waren ze met handen en voeten gebonden door de loonnorm opgelegd door de overheid.
Bovendien stelden de werkgevers zich uiterst arrogant op. “In het verleden toonden de werkgevers zich nog flexibel om tot een akkoord te komen. Een deel van de winst kwam ten goede aan de werknemers. Maar tijdens de laatste onderhandelingen, zijn het de bazen van de multinationals die het voor het zeggen hadden en die zijn op de rem gaan staan”, aldus Herman Baele.
Informatie en actie
Tijdens het vakcongres toonden de delegees zich gemotiveerd om hun collega’s beter te informeren over 'de kl*** maatregelen van de regering'. Er werd ook nagedacht over mogelijke acties in de ondernemingen om de werkgevers tot orde te roepen.