Eerlijke belastingen, dat is toch logisch?

Deze vrouw betaalt meer belastingen dan haar haar baas, vind jij dat eerlijk? Nee? Dat kan toch niet? Toch wel, in sommige bedrijven betaalt de poetsvrouw meer belastingen dan de baas.

Afbeelding verwijderd.

Deze vrouw betaalt meer belastingen dan haar haar baas, vind jij dat eerlijk? Nee? Dat kan toch niet? Toch wel, in sommige bedrijven betaalt de poetsvrouw meer belastingen dan de baas.

Werknemers betalen belastingen naargelang hun inkomen. Wie meer verdient, betaalt meer belastingen. Maar zo werkt het niet voor iedereen. Bedrijven en grote vermogens kunnen gebruik maken van fiscale voordelen. Daardoor betalen sommigen zo goed als geen belastingen.

En dat is niet eerlijk. Iedereen moet op dezelfde manier bijdragen. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. En niet omgekeerd. Maar de regering wil daar niets aan doen.

Werknemers dragen zwaarste lasten

Ons belastingsysteem is gebaseerd op een erg logisch principe: wie meer heeft, draagt meer bij. Maar dat principe wordt, door verschillende maatregelen van de regering, meer en meer onderuit gehaald.

De werknemers dragen vandaag de zwaarste fiscale lasten, terwijl de inkomens uit eigendommen en grote vermogens gespaard blijven. Bedrijven en grote vermogens kunnen gebruik maken van heel wat fiscale voordelen.

Een poetsvrouw die meer belastingen betaalt dan haar baas? Dat is geen fabeltje. In sommige gevallen is het de bittere realiteit. 

Anders en beter. Het kan!

Het is niet zo moeilijk: belast alle inkomens op dezelfde manier. Het is niet eerlijk dat enkel de inkomens uit arbeid belast worden. Er moet een belasting komen op inkomen én op vermogen. Dat is de enige manier om er voor te zorgen dat de sterkste schouders terug de zwaarste lasten dragen.

Met eerlijke belastingen kunnen we:

  • voldoende middelen vrijmaken voor onderwijs, gezondheidszorgen, infrastructuur, veiligheid, …
  • nieuwe, kwaliteitsvolle jobs creëren en investeren in een duurzame economie en innovatie
  • zorgen voor een rechtvaardige herverdeling van de rijkdom en een sterke sociale zekerheid

Eerlijke belastingen: de logica zelve. Maar niet voor deze regering. Die blijft hardnekkig fiscale cadeaus uitdelen aan de rijken, terwijl ze de werknemers uitperst als citroenen.

Anders en beter. Het kan! 

Meer info over onze campagne vind je hier.