Onmoeting met europarlementsleden: voor een sociaal Europa

Robert Vertenueil, algemeen secretaris van de Algemene Centrale, sprak met de Belgische europarlementsleden over een sociaal Europa, sociale dumping en gezondheid en veiligheid van werknemers. 

Robert Vertenueil, algemeen secretaris van de Algemene Centrale, zat vandaag rond de tafel met de Belgische Europarlementsleden. Het doel: een Europa promoten dat sociaal is en de werknemers respecteert.

Belangrijk thema op de agenda is sociale dumping. De Algemene Centrale wil dat er dringend meer maatregelen genomen worden in de strijd tegen sociale dumping.

  • We vragen dat het Europese dienstenpaspoort verworpen wordt. Dat wil de administratieve regels vereenvoudigen, zodat werknemers gemakkelijker in andere landen kunnen werken en buitenlandse bedrijven zich gemakkelijker in België kunnen vestigen. We geloven dat dit voorstel van de Europese Commissie de oneerlijke concurrentie alleen nog maar zal versterken (zie ons eerder artikel).
  • De herziening van de richtlijn inzake detachering van werknemers moet ambitieus zijn en middelen voorzien om te strijden tegen schijnzelfstandigen, niet-betaling van de lonen, tegen onmenselijke werktempo’s en ze moet het beginsel van gelijk loon voor gelijk werk respecteren.
  • Ook de verordening rond de coördinatie van sociale zekerheidsstelsels moet grondig herzien worden er ruimte komt voor eerlijke concurrentie.

Daarnaast sprak de Algemene Centrale ook zijn ongerustheid uit over het Europese beleid rond gezondheid en veiligheid. Ook deze verordening wordt herzien en de AC is ongerust over de voorstellen. We benadrukken dat gezondheid en veiligheid van werknemers geen koopwaar is en dat hier nooit mag op ingeboet worden.

We verwelkomen de initiatieven van de commissie maar zullen erover waken dat er geen onderscheid gemaakt wordt in veiligheidsregels tussen grote en kleine bedrijven. We waken er ook over dat alle kankerverwekkende stoffen en pathogenen in de lijst van de verordening worden opgenomen en dat de grenswaarden duidelijk worden vastgelegd. De enige bekommernis van de commissie moet  de gezondheid van de werknemers zijn.

Meer info over sociale dumping in ons dossier.