Actiedag voor vrijlating arbeiders in Bangladesh

Kledingarbeiders in Bangladesh kwamen op straat voor een hoger loon en dat leidde tot massaontslag en het gevangenzetten van vakbondsleiders. UNI Europa voert in Brussel actie voor hun vrijlating. 

In december 2016 gingen kledingarbeiders in Bangladesh vreedzaam de straat op om een hoger loon te eisen. Het huidige minimumloon van een kleine 63 euro per maand is veel te weinig om van te leven. In reactie op de staking volgde een massaontslag en repressie van vakbondsleiders en arbeiders. Op 16 februari organiseren de internationale vakbondsorganisaties een wereldwijde actiedag. In Brussel is er een protestactie aan de ambassade van Bangladesh. 

Het minimum loon in de kledingindustrie in Bangladesh is sinds 2013 vastgesteld op 63 euro per maand en is sindsdien niet meer bijgesteld. Dit terwijl de dagelijkse kosten flink gestegen zijn, in 2016 met bijna 6,5%. Arbeiders die met het schamele loon al moeite hadden om in hun levensonderhoud te voorzien komen nu helemaal niet meer rond.

Arrestaties, massaontslag, repressie

Na de protesten eind december 2016 volgde een golf van ontslagen en zijn vakbondsleiders en kledingarbeiders opgepakt. Meer 1600 werknemers zijn ontslagen en op een zwarte lijst gezet en tegen 700 van hen werd ook klacht ingediend. Tenminste 14 van hen zijn gearresteerd en worden sindsdien vastgehouden.

Verzoeken om borgtocht zijn afgewezen, tenminste twee vakbondsleiders zijn mishandeld en één werd bedreigd met de dood. 

De meerderheid van de fabrieken maken kleding voor H&M, Gap (Banana Republic et Old Navy), C&A, Inditex (Zara et Bershka), en Vanity Fair (North Face, Jansport, Wrangler et Lee). Daarom roepen we deze bedrijven op ervoor te zorgen dat hun toeleveranciers de aanklachten intrekken, en er op aandringen dat de opgesloten vakbondsleiders en arbeiders onmiddellijk worden vrijgelaten.

Help mee: teken de petitie

Vrijheid van vakvereniging is een universeel mensenrecht en moet door zowel de overheid als bedrijven worden gerespecteerd. Laat ook jouw stem horen en teken deze petitie. 

Op 16 februari organiseren de internationaele vakbondsorganisaties een wereldwijde actiedag. Met de actie, hashtag #everydaycounts en de online petitie willen IndustriALL en UNI ervoor zorgen dat de vakbondsleiders zo snel mogelijk weer vrijgelaten worden. In Brussel protesteert UNI Europa aan de ambassade van Bangladesh in Brussel. Ze zullen er een brief overhandigen gericht aan de eerste minister van Bangladesh. 

Meer informatie op de website van de Schone Kleren campagne.

Volg ook de campagne op www.industriall-union.org