14 maart – ‘Dag voor Gelijk Loon v/m’

Op 14 maart organiseren we de 13de editie van de ‘Dag voor Gelijk Loon V/M’, oftewel Equal Pay Day. Vrouwen verdienen gemiddeld op jaarbasis nog altijd 20% procent minder.

Op 14 maart organiseren we de 13de editie van de ‘Dag voor Gelijk Loon V/M’, oftewel Equal Pay Day.  Op die datum zullen vrouwen evenveel verdiend hebben als hun mannelijke collega's.

Vrouwen moeten vandaag in onze samenleving twee maanden en 14 dagen langer werken om hetzelfde jaarloon te verdienen als hun mannelijke collega’s. Ze verdienen gemiddeld op jaarbasis zo’n 20% minder.

Loonkloof neemt niet meer af

We komen van ver. Bij de eerste editie van 'Dag voor Gelijk Loon v/m' in 2001 lag dat percentage nog gemiddeld op 26%. Desondanks is het verontrustend als je weet dat de loonkloof de afgelopen drie jaar niet meer afnam.

Eén van de belangrijkste redenen is dat vrouwen veel vaker deeltijds werken. En dat is dikwijls geen vrijwillige keuze. Vaak werken vrouwen in sectoren waarin weinig voltijdse jobs worden aangeboden, is het als alleenstaande moeder niet haalbaar om voltijds te werken, of nemen zij het overgrote deel van de zorgtaken op zich.

De gevolgen zijn echter niet mals: minder loon, minder loopbaankansen, en later ook minder pensioen.

Een nieuw symbool

Het ABVV creëerde een nieuw symbool om deze strijd voor gelijkheid v/m opnieuw kracht bij te zetten. Je kan het symbool aanbrengen op je facebook -en twitter profiel via https://twibbon.com/support/meer-gelijkheid-vm. Het is ook beschikbaar als pin. 

Omdat we er van overtuigd zijn dat we op die manier: 

  • al het vrouwelijk en mannelijk potentieel in onze samenleving tot z’n recht kunnen laten komen;
  • een betere en rechtvaardige samenleving creëren met meer emancipatie, minder afhankelijkheid en geweld;
  • voor iedereen ook meer welvaart en minder armoede creëren

Meer info vind je in de brochure Dag voor Gelijk Loon V/M of Download hier de affiche. 

Meer info over de acties i.s.m. Zij-Kant op 14 maart in onze agenda