Enquête dienstencheques en schoonmaak: Hoe zwaar is jouw werk?

Is aangepast werk na ziekte realistisch in jouw sector? Vul de enquête in en help ons de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

Minister De Block heeft een plan uitgewerkt om zieke werknemers sneller terug aan het werk te krijgen. Een van de belangrijkste maatregelen in dat plan is ‘aangepast werk’. Maar is dat realistisch? Bestaat die mogelijkheid in de dienstencheques en schoonmaak? Naar aanleiding van de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk (28 april) organiseren we een enquête. Hoe zwaar is jouw job? En is je baas bereid na te denken over aangepast werk?

Help ons mee om de arbeidsomstandigheden in jouw sector te verbeteren. Vul de enquête HIER in.

Heb je interesse in de resultaten? Of wil je op de hoogte blijven van ander nieuws in de sector? Volg ons op www.facebook.com/abvvdienstencheques of www.facebook.com/abvvschoonmaak.  

Hoe groot is het probleem? 

Poetsen is een fysiek zware job. Dat blijkt uit de vele getuigenissen van onze militanten uit de sector. Allemaal kennen ze wel enkele collega’s die langdurig ziek zijn: problemen met de rug, de polsen, de nek, … Maar hoe groot is het probleem nu echt? Dat willen we onderzoeken met deze enquête. Hoeveel werknemers ondervinden fysieke problemen? Hoeveel hebben er last van werkdruk en stress?

Is aangepast werk mogelijk?

Het re-integratieplan van minister De Block lijkt op het eerst zicht een goed idee. Langdurig ziek zijn is geen pretje: werknemers verliezen het contact met de collega’s en het werk en ze verliezen een deel van hun inkomen.  De minister heeft een procedure ontwikkeld waarbij onderzocht wordt of werknemers sneller terug aan het werk gaan via aangepast werk. Dat wil zeggen dat er aanpassingen gebeuren aan je huidige functie (deeltijds werken, wijziging van de taken, …) of dat je een andere job gaat uitoefenen binnen het bedrijf. 

Maar is dat een realistisch plan in de dienstencheques en schoonmaak? Heel wat werknemers werken sowieso al deeltijds. Welke mogelijkheden bestaan er om het werk lichter te maken? En, nog belangrijker, zijn de werkgevers bereid om daar over na te denken en in te investeren? 

Gemiste kans

De Algemene Centrale – ABVV vindt het plan van minister De Bock een gemiste kans. Re-integratie bestaat vandaag al. Het nieuwe plan legt vooral extra verplichtingen op aan de werknemers, die moeten blijven rekenen op de goodwill van hun werkgever. Een minister die het echt goed meent zet in op preventie in plaats van verplichte re-integratie.

28 april

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie uitgeroepen als Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Op die dag herdenken we de miljoenen slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Maar het is ook een dag waarop we actie voeren voor betere en veiligere arbeidsomstandigheden.