Eric Neuprez, van delegee tot algemeen secretaris

Eric Neuprez vervangt Robert Vertenueil , die het federaal ABVV vervoegt. Eric zal de functie van algemeen secretaris uitvoeren aan de zijde van voorzitter Werner Van Heetvelde. Met de aanduiding van Eric voor deze functie bewijst de Algemene Centrale – ABVV nogmaals dichtbij zijn leden te staan. Eric startte als delegee en wordt nu algemeen secretaris.

Eric, 55 jaar en vader van een dochter, is goed gekend bij de werknemers uit de schoonmaak, dienstencheques en beschutte werkplaatsen. Hij volgde deze sectoren 13 jaar op als federaal secretaris. Maar zijn syndicale parcours begon al veel vroeger, bij zijn eerste werkervaring.

Vanzelfsprekend

De syndicale wereld was Eric niet vreemd, aangezien zijn vader syndicalist was. En bij zijn eerste stappen op de werkvloer werd hij ook gebeten door het virus. Net van school, met een diploma industrieel elektricien op zak, ging hij aan de slag. Op zijn 19e werd hij plaatsvervangend delegee en op zijn 27ste hoofddelegee. En dat deed hij met passie en overtuiging: “ Ik ben altijd militant geweest, ook als student. Maar toen ik aan het werk ging wist ik meteen wat ik wou: mijn kameraden verdedigen".

En die kameraden zagen in hem een leidersfiguur. Marc Bourguet, oud secretaris uit Verviers, vroeg aan de delegee uit de metaalsector om secretaris te worden voor de Algemene Centrale – ABVV. Na wijs beraad aanvaarde Eric de functie. Vier jaar later kreeg hij het voorstel om federaal secretaris te worden. Gedurende 13 jaar nam hij het op voor de werknemers uit de schoonmaak, dienstencheques en beschutte werkplaatsen. Nu is hij klaar voor een nieuwe uitdaging.  

Eenheid boven alles

Als algemeen secretaris staat voor Eric het behoud van de eenheid van onze vakbond centraal : “ Voor mij is de eenheid binnen de Algemene Centrale – ABVV essentieel. Ik wil algemeen secretaris zijn van alle leden, alle militanten en alle medewerkers. Vlamingen, Brusselaars of Walen: ik zal me inzetten voor iedereen. We mogen nooit vergeten dat de leden de vakbond maken en niet omgekeerd. Tijdens mijn carrière van 20 jaar als delegee heb ervaring opgedaan die je op school niet kan leren. Ik weet wat het betekent om delegee te zijn".

"Maar nog belangrijker, ik weet wat solidariteit, respect en democratie betekenen. En vriendschap! Dat zijn fundamentele waarden voor mij. Ik heb één boodschap voor de kameraden: als ik, een eenvoudige arbeider, zo een parcours kan afleggen, en samen met onze voorzitter Werner 340.000 leden kan vertegenwoordigen, dan kan iedereen dat. Als iemand zich met hart en ziel voor iets inzet is alles mogelijk.“

Afscheid van Robert

Je hebt het hier al kunnen lezen, het congres van het ABVV heeft Robert Vertenueil aangeduid als algemeen secretaris van het ABVV. Hij verlaat dus onze centrale, maar voor de goeie zaak. Om andere uitdagingen aan te pakken, maar met dezelfde passie en inzet. We bedanken Robert voor de jarenlange inzet en wensen hem veel geluk in zijn nieuwe functie.