Beroepsziekten: De risico’s nemen toe

Toegenomen werkdruk en het gebruik van nieuwe stoffen doen beroepsrisico's toenemen. Preventie is meer dan ooit noodzakelijk, zo blijkt uit het nieuwe rapport van FEDRIS.

FEDRIS, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, publiceerde onlangs zijn rapport van 2016 over beroepsziekten. Daaruit blijkt dat de toegenomen werkdruk en het gebruik van nieuwe stoffen de beroepsrisico’s doen toenemen. Preventie is meer dan ooit noodzakelijk.

Het is geen verrassing dat musculoskeletale aandoeningen (MSA’s zoals spier- en gewrichtspijnen) bovenaan de lijst van aangiften prijken die ingediend worden bij FEDRIS. Evenmin dat de bouwsector de tweede plaats bekleedt in activiteiten die beroepsziekten veroorzaken. Ook opvallend in het rapport: Veel overlijdens ten gevolge van een beroepsziekte zijn veroorzaakt door silicose (577 gevallen), mesothelioom (146) of chemische stoffen (91).

Musculoskeletale aandoeningen op nr. 1

Dat musculoskeletale aandoeningen bovenaan de lijst staan verbaast Philippe Vigneron van de studiedienst van de Algemene Centrale – ABVV niet: "De toename van MSA's wordt verklaard door de steeds toenemende werkdruk, die vaak niet meer draagbaar is voor het menselijk lichaam. Mannen en vrouwen zijn hier in gelijke mate het slachtoffer van."

Onze centrale strijdt al jaren om het bewustzijn rond MSA’s te vergroten.  Het ABVV slaagde erin om 3 bijkomende musculoskeletale aandoeningen door FEDRIS te laten erkennen.

Een andere grote bezorgdheid van onze centrale is asbest en kiezelstof. Het FEDRIS-rapport geeft aan dat de meerderheid van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door ziekten die voortvloeien uit blootstelling aan deze stoffen.

Het voorzorgsprincipe invoeren

Sinds 1997 blijft de aanvraag en erkenning van beroepsziekten voortdurend toenemen. “Dat verklaart zich gedeeltelijk door de opkomst van nieuwe beroepsrisico’s, nieuwe gevaarlijke stoffen of nieuwe werkmethoden. We weten nog te weinig over de effecten van deze nieuwe risico’s op de gezondheid”, betreurt Philippe Vigneron.

Onze centrale pleit er dan ook voor om onvoorwaardelijk het voorzorgsprincipe toe te passen.  Zolang de veiligheid van deze methoden en producten niet bewezen wordt, is het beter om maatregelen te treffen om risico's te voorkomen.