Dienstencheques: studiedag fysieke belasting

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het fysiek zware werk zijn tol eist bij de werknemers. Wij zochten samen met experten naar oplossingen.

Op 3 oktober organiseerde de Algemene Centrale – ABVV een studiedag voor de delegees uit de dienstencheques. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het fysiek zware werk zijn tol eist bij de werknemers. Wij zochten samen met experten naar oplossingen.

Poetsen is een fysiek zware job. En dat eist zijn tol bij de poetshulpen. Uit een recente enquête van de Algemene Centrale – ABVV bleek dat ruim 9 op 10 werknemers fysieke klachten ondervindt van het werk en 8 op 10 mentale klachten heeft. Een onderzoek van doctoraatsstudente Laura Van Den Borre toonde aan dat poetshulpen meer kans hebben om vroeger te sterven, waarschijnlijk door het gebruik van chemische producten.

Kelly Mondy, delegee bij Heilig Hart Services, was aanwezig op de studiedag: “Bij ons klagen heel veel mensen over de rug, pijn aan de polsen en een tenniselleboog. Er moet dus dringend werk gemaakt worden van werkbaarder werk.”

Het kan anders en beter

De Algemene Centrale – ABVV vindt dat onaanvaardbaar. Iedereen, ook poetshulpen, verdienen een werkbare job. We organiseerden een studiedag voor onze delegees rond het thema. Samen met hen en een aantal experten gingen we op zoek naar de oorzaken van de problemen en de oplossingen.

Het kan wel degelijk anders en beter. Poetshulpen moeten meer opleiding krijgen over veilig werken. Hoe tillen? Hoe een dweil uitwringen? Met welke producten werk ik beter niet? En ze moeten assertiviteitstraining krijgen, zodat ze sterker staan om te overleggen met de klanten.  

Maar ook de werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Het is in de eerste plaats aan hen om goede afspraken met de klanten te maken. Zodat er degelijk, ergonomisch werkmateriaal is en veilige producten. Ze kunnen ook coaches aanstellen die de (nieuwe) poetshulpen bijstaan en wegwijs maken.

De delegees spelen een belangrijke rol

Tijdens de studiedag hebben we de belangrijkste problemen en mogelijke oplossingen opgesomd. Maar nu wacht het belangrijkste werk. Er voor zorgen dat de bedrijven die oplossingen ook toepassen in de praktijk.

Kelly heeft veel bijgeleerd tijdens deze studiedag: “Vooral de uitleg van de ergonoom was erg interessant. Hij toonde ons niet alleen hoe het moest, maar legde ook uit wat het effect is van verkeerde houding op ons lichaam. Dat opent echt de ogen. En is een groot verschil met de vormingen ergonomie die ik op het werk al kreeg.”

Er ligt een belangrijke rol weggelegd voor onze delegees. Zij gaan nu het gesprek aan met hun werkgevers. Zodat de werkomstandigheden voor iedereen verbeteren.

 “Ik ga zeker een aantal voorstellen doen op de vergadering van het CPBW. En ik ga de werkgever ook proberen te overtuigen om alle werknemers van een wringhulp te voorzien. Dat is een eenvoudig hulpmiddel om een dweil uit te wringen, zonder je polsen te belasten.”