Neen tegen Flexi-jobs in het kappersbedrijf, schoonheidszorgen en fitness

De flexi-jobs –tot nu toe voorbehouden aan de Horeca- worden uitgebreid naar de kappers en schoonheidszorgen, de distributiesector en zelfs de gepensioneerden.

Precaire  jobs, met weinig veiligheid en stabiliteit, daar is het Michel om te doen  wanneer hij het heeft over 'jobs, jobs, jobs'. Bij de vele onverteerbare maatregelen die deze zomer genomen werden komt er nog ééntje bij: de uitbreiding van de flexi-jobs –tot nu toe voorbehouden aan de Horeca- naar kappers, de distributiesector en zelfs gepensioneerden.

Je bent kapper en je zou graag nog wat uren extra werken voor je baas. Verheug je niet te snel: het systeem is er niet voor wie in dienst is bij het bedrijf. Het zijn goedkope hyper flexibele werknemers die je werkgever een handje zullen komen toesteken als daar nood aan is.

Werknemers in concurrentie en een gehavende sociale zekerheid

Flexi-jobs werden oorspronkelijk gecreëerd om het zwartwerk in de Horeca te bestrijden. Het gaat daarbij om "nul-uur contracten". Dat betekent dat de werknemer geen enkele garantie krijgt over hoeveel uur hij werkelijk zal presteren. De werkgever kan de dag ervoor beslissen of hij de werknemer nodig heeft of niet.

Vanuit economisch oogpunt zijn deze jobs een nog grotere concurrentie dan studentenjobs: met verminderde werkgeversbijdragen, geen eindejaarspremie of vakantiegeld. Maar met bovendien het perverse effect dat de RSZ uit zijn reserves moet putten om de sociale rechten van deze werknemers te dekken. Kortom, opnieuw een cadeau voor de bedrijven dat door alle werknemers wordt gedragen en dat de sociale zekerheid verder zal ondermijnen.

Opgepast: gevaar

Voor de Algemene Centrale  - ABVV vormen deze flexi-jobs een reëel gevaar voor de vaste voltijdse jobs binnen onze sector. Zij zetten de arbeidsverhoudingen onder druk, zorgen voor concurrentie tussen werknemers en scheppen ongerustheid over lonen en arbeidsuren. Kortom: het zijn goedkope banen die de deur openzetten voor allerlei misbruiken.

De Algemene Centrale – ABVV en de andere vakbonden schreven ondertussen een brief aan de regering. Daarin vragen we zo snel mogelijk een onderhoud om de relevantie van een dergelijke uitbreiding naar onze sector te bespreken, en om de gevolgen voor de werknemers en het beroep te analyseren. We houden je hierover op de hoogte.

En gepensioneerden?

Het spreekt vanzelf dat als flexi-jobs onaanvaardbaar zijn voor andere categorieën van werknemers, ze dat nog minder zijn voor gepensioneerden. Wij worden geconfronteerd een regering die enerzijds gepensioneerden verarmt en hen anderzijds ‘de kans geeft’ om terug aan het werk te gaan. Vind je dit ook onaanvaardbaar? Ondersteun dan de acties van het ABVV.