Social Profit: Geen oneerlijke concurrentie!

De regering stelt voor dat vrijwilligers tot 500 euro per maand kunnen bijverdienen. Maar dat is niet de juiste oplossing om de personeelstekorten in de zorg op te lossen.

De federale regering stelt voor dat vrijwilligers tot 500 euro netto per maand kunnen bijverdienen door bijvoorbeeld hun zieke familieleden of bejaarden bij te staan. Maar dat is niet de juiste oplossing om de personeelstekorten in de zorg op te lossen. Om stappen vooruit te zetten moeten we inzetten op een deftig kader voor mantelzorg, een goede balans tussen werk en privé voor iedereen en een degelijk professioneel aanbod in de zorg.

Voor ABVV Social Profit is het onaanvaardbaar dat vaste werknemers in de social profit vanaf volgend jaar de concurrentie zullen moeten aangaan met vrijwilligers en bijklussers. De regering bereikte een akkoord waarin bepaald werd dat zij tot 6000 euro per jaar onbelast zullen mogen bijverdienen. De invoering van dit tussenstatuut is opnieuw een nieuwe vorm van flexibiliteit die nadelig is voor iedereen. 

Er dreigt serieus geconcurreerd te worden met de normale tewerkstelling in de zorgsector. Wanneer een gebruiker de keuze heeft tussen een vaste verzorgende met een deeltijds contract extra uren te geven of om een veel goedkopere vrijwilliger in te schakelen, is de keuze immers snel gemaakt. 

Flexibele werkkracht

Deze nieuwe regeling zal mogelijk worden in heel wat onderdelen van de sector, zoals de kinderopvang, bejaardenzorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg, … Deze flexibele werkkracht bouwt geen sociale rechten op en de sociale zekerheid loopt inkomsten mis. 

Met deze oplossing dreigt iedereen te verliezen: de overheid aan inkomsten, de gebruiker aan professionele zorg en de werknemers aan een degelijk personeelsstatuut. Wat verkocht wordt als een extra dienst is in werkelijkheid een stap achteruit in de zorgsector.

Tijdens de laatste vergaderingen van een aantal paritaire comités (PSC 318.01, 319.02 en 332) hebben de werkgevers ook geprotesteerd tegen deze maatregel en geëist dat dit wetsvoorstel wordt ingetrokken.