Twee jaar demografiefonds: sector maakt balans op

In Brussel maakten de sociale partners tijdens een colloquium de balans op van twee jaar demografiefonds. Dat fonds zorgt voor werkbaar werk in de Chemiesector. 

In Brussel maakten de sociale gesprekspartners tijdens een colloquium de balans op van twee jaar demografiefonds. En die is in grote lijnen positief: 45.000 werknemers kunnen door de afgesloten demografieplannen profiteren van maatregelen die ervoor zorgen dat het werk werkbaar blijft.

Het demografiefonds werd opgericht onder impuls van het ABVV. In zowel grote als kleine bedrijven kunnen de werkgever en de werknemers samen concrete projecten opzetten om het werk werkbaarder te maken. Het fonds betaalt de kosten van de plannen. Per jaar kan 18 miljoen euro ingezet worden. 

Arbeidsduurvermindering en werkbaar werk

Het eerste demografieplan werd in december 2016 goedgekeurd. Vandaag doen al 160 bedrijven uit de chemie en life sciences mee. 

Populaire maatregelen zijn initiatieven rond arbeidsduurvermindering, aanpassingen aan ploegenstelsels, meer inspraak in de uurroosters, de invoering van telewerk of peterschapsprojecten waarbij ervaren werknemers jongere collega’s begeleiden.

Ook rond gezondheid zijn er veel acties. Die richten zich op meer bewegen en stoppen met roken, extra medische begeleiding en maatregelen om de ergonomie op de werkplek te bevorderen. Om dit te illustreren maakte het demografiefonds reportages over de maatregelen bij Indaver, Pfizer en Vinventions

Nog beter

Maar dit is natuurlijk niet voldoende. In de Chemiesector lijdt 1 op de 3 werknemers aan stress, 1 op de 10 zegt volledig uitgeput te zijn, zo blijkt uit een enquête van de SERV.  

“We hebben de werkcondities van veel mensen kunnen verbeteren, er is een mooie sociale dialoog op gang gekomen. Doordat het overleg binnen de bedrijven gebeurt worden de maatregelen gedragen”, aldus Andrea Della Vecchia, federaal secretaris Scheikunde van de Algemene Centrale - ABVV . “Maar dat betekent  niet dat we hiermee werkbaar werk voor iedereen bereikt hebben. Er is nog veel werk aan de winkel”.

Meer info: www.demografiefondsdemographie.be en in ons dossier www.accg.be/nl/demografiefonds

Bekijk hier de reportage over twee jaar demografiefonds op Kanaal Z (vanaf 3.45')