Getuigenissen over de nood aan een minimumloon van €14

Op 14 januari heeft de Algemene Centrale - ABVV in samenwerking met ABVV Horval voor de eerste maal in 2019 campagne gevoerd voor een verhoging van het minimumloon tot €14 per uur. Verschillende centrales binnen het ABVV hebben besloten om dit voortaan elke 14de van de maand te doen. Enkele delegees getuigen waarom dat zo belangrijk is.

Wie een laag loon verdient…

… heeft met moeite een dak boven het hoofd.
Frans Rommens, delegee in de sector van de maatwerkbedrijven: “Wij krijgen schrijnende dingen te horen van collega’s met kinderen: huurwoningen in slechte staat, barre omstandigheden, mensen die elke dag gaan werken en die naar de voedselbank moeten! Waar gaan we als maatschappij naartoe als hun loon gewoon niet volstaat? We leven toch in 2019, niet in 1919? Er is ook veel tijdelijke werkloosheid. Dat is een straf voor de werknemers. En wat zeggen de bazen? “Je moet er maar zuinig mee zijn!””

… vreest zelfs de postbode.
Giovanni Desmet, delegee voor Cataro te Gent, in de schoonmaaksector, vertelt ons dat veel werknemers maximaal 1500 netto per maand verdienen, maar elektriciteit, huishuur, een auto, enz. zijn erg duur. Je zou er hopeloos van worden.

… werkt zich kapot.
Lesley rutsaert, delegee in de dienstencheques te Merelbeke: “Een poetshulp verdient weinig in verhouding tot hoe zwaar het beroep wel is en je hebt ook maar weinig verlof om te rusten van de zware fysieke belasting. We vragen al jaren een hospitalisatieverzekering. Hoe ouder onze werknemers worden, hoe meer je dat nodig hebt, zeker bij zo’n fysieke job. Waarom gunnen ze ons dat niet?”

… is het kotsbeu.
Michael Servaes, militant in de sector van de maatwerkbedrijven: “Als je wil begrijpen waarom er protesten van gele hesjes zijn, ga dan eens kijken op de werkvloer: stuk voor stuk gewone burgers die kwaad zijn op zoveel onrecht”.

Op 14 januari werd een petitie gestart voor een hoger minimumloon. Voor meer informatie refereren we aan de website www.fightfor14.be of de facebookpagina.