Delegatie ETUN ontmoet europarlementsleden

Begin februari ontmoette een Europese vakbondsdelegatie uit België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Ierland en Noorwegen verschillende Europese parlementsleden. Deze delegatie maakt deel uit van ETUN, het Europees Syndicaal Netwerk voor Rechtvaardigheid in Palestina (www.etun-palestine.org).

De delegatie vertelde de parlementsleden hoe schrijnend de situatie is van de Palestijnse werknemers met een torenhoge werkloosheid en waar Gaza bijna onleefbaar is geworden.

Maar we vroegen hen ook heel duidelijk voor steun aan de publicatie van de VN-lijst van bedrijven die economische relaties hebben met de illegale nederzettingen. Die lijst wordt nog niet bekendgemaakt door zware druk van Israël en haar bondgenoten.

Stopzetting medeplichtigheid

ETUN vroeg de parlementsleden ook om steun voor haar campagnes en voor de stopzetting van medeplichtigheid van bedrijven en van Europa en haar lidstaten aan de bezetting van de Palestijnse gebieden.

Het Associatieverdrag tussen de EU en Israël omvat een artikel dat stelt dat de mensenrechten moeten gerespecteerd worden. Dit artikel en het internationaal recht worden momenteel geschonden en de Palestijnse bevolking is er het slachtoffer van.