Welke toekomst voor het Europees syndicalisme?

Democratie op het werk. Dat was het centrale thema van het gezamenlijke opleidingsseminarie van  de Algemene Centrale – ABVV en de BBTK,  voor delegees in de Europese ondernemingsraden (EOR's). Een vijftigtal delegees  actief bij verschillende multinationals kwamen bijeen om de toekomst van het Europese vakbeweging te bespreken.

We beseffen het misschien niet altijd, maar 70% van de Belgische wetgeving is gebaseerd op Europese regelgeving. De regels die zorgen voor democratie op de arbeidsmarkt vormen geen uitzondering: we moeten dus zowel op Europees als op nationaal niveau strijden om die te garanderen. Nu de Europese verkiezingen eraan komen mogen we dat zeker niet vergeten. De Europese vakbeweging is van cruciaal belang om onze waarden van solidariteit te beschermen. Het versterken en ondersteunen van de rol van delegees in EOR’s is voor onze centrale dan ook essentieel.

Sectorsyndicalisme

"We moeten geen onderscheid maken tussen de statuten. Wij zijn ABVV militanten, we verdedigen de belangen van alle werknemers en dat versterkt ons”. Afgevaardigden van LafargeHolcim (Beton) en Ineos (scheikunde) getuigden over het belang van samenwerking. "Door te kiezen voor één centrale per sector staan we sterker. Dit is de weg vooruit om de democratie op de werkplek te verbeteren. Dit sectorsyndicalisme bevalt de werkgevers niet, zij hebben liever dat de werknemers verdeeld zijn”, aldus een afgevaardigde.

Voor een sociaal Europa

Multinationals zijn alomtegenwoordig in de Europese politiek. Voor Bruno Poncelet, CEPAG, bestaat er geen sociaal Europa: "We moeten kritiek durven geven op Europa, het is geen heilige instelling. Er bestaat een bevoorrechte positie tussen de lobby’s van het bedrijfsleven en de Europese politieke instanties. Via die lobby ijveren multinationals voor zo laag mogelijke lonen. Dat is het huidige Europa: waar werknemers als concurrenten tegenover mekaar gezet worden”.  Voor de delegees in de EOR’s moet deze neerwaartse harmonisatie van arbeidsomstandigheden en sociale wetgeving stoppen. En dat zal de inzet zijn van de komende Europese verkiezingen.