Europese solidariteit levert resultaat voor de werknemers van Hankook Tire

Samen met IndustriALL ondersteunde ABVV Scheikunde onlangs de strijd van de chemiewerknemers bij Hankook Tire in Hongarije om het bedrijf terug naar de onderhandelingstafel te brengen omwille van een loonsverhoging... en met resultaat.

Na een staking op 6 maart ontving een deel van de werknemers van deze onderneming reeds een salarisverhoging van 13,6%. Deze stijging was echter niet voor iedereen hetzelfde, dus de Hongaarse vakbond zette de staking verder.

Wat was er aan de hand? Oudere werknemers kregen maar een verhoging tussen 2 en 6%. Het loon van ploegenarbeiders bleef ver onder dat van hun collega's in vergelijkbare bedrijven. Een gemiddeld loon is 957 dollar terwijl dit voor het bedrijf Hankook Tire maar 638 dollar is.

Normaal worden er 45000 banden per dag geproduceerd, door de staking waren dat er nog 10 000. Er heerst in het bedrijf een anti-syndicale cultuur en ook nu werden stakers lastiggevallen en geïntimideerd door het bedrijf. Ondertussen is het lidmaatschap bij de vakbond in de afgelopen maanden wel met ongeveer 1000 werknemers gestegen.

Samen met IndustriALL ondersteunde ABVV Scheikunde ten volle de strijd van de scheikunde werknemers bij Hankook Tire Hongarije om het bedrijf terug naar de onderhandelingstafel te brengen. Met resultaat. Verschillende verbeteringen hebben geleid tot een verhoging van het loon met 18,5%. Die verhoging omvat onder andere ook een verhoging van 6% van de ploegenpremie.

De staking is sindsdien afgelopen.