Rechten van huishoudhulpen voortdurend geschonden

Een huishoudhulp die ontslagen wordt omdat ze met haar ziek kind naar de dokter moet, een andere die na zeven jaar wordt bedankt voor bewezen diensten omdat ze ‘te oud’ is: SADSAWU had het voorbije jaar de handen vol met het verdedigen van zijn leden. Huishoudwerksters die uitgebuit of misbruikt worden, zonder reden ontslag krijgen, onderbetaald zijn of zelfs helemaal niet betaald worden. We zetten een aantal cases op een rij.  

‘Een huishoudhulp werkte al 8 jaar voor een zelfde familie. Nadat ze niet was komen werken omdat ze met haar ziek kind naar de dokter moest, kreeg ze te horen dat ze niet meer moest terugkeren. SADSAWU contacteerde de werkgever en kon ervoor zorgen dat de werkneemster terug in dienst werd genomen’.

‘Een andere werknemer was 7 dagen op 7 aan de slag bij een werkgever, als schoonmaker en tuinier, maar werd voor die weekends niet betaald. SADSAWU rapporteerde de zaak bij het ministerie van arbeid dat een onderzoek voerde. De werknemer moet nu niet meer op zondag werken en wordt betaald voor zijn overuren’.

‘Een werkneemster die al anderhalf jaar voor de kinderen van een familie zorgde werd plots ontslagen. De werknemer beweerde dat de werkneemster te veel dronk, maar hij kon dit niet bewijzen en stelde een ontmoeting met SADSAWU telkens uit. Uiteindelijk verkreeg SADSAWU dat alle achterstallige lonen én een ontslagvergoeding betaald werden’.

‘Een huishoudhulp werd verkracht door haar werkgever. SADSAWU hielp haar om dit aan te geven en staat haar bij als de zaak in juli voorkomt’.

Het zijn maar enkele van de cases waarmee SADSAWU dit jaar te maken kreeg. De vakbond staat de werkneemsters zo veel mogelijk bij en zorgt er voor dat hun rechten gerespecteerd worden. Maar daarnaast blijft SADSAWU ook lobbyen voor een betere wetgeving, organiseert ze workshops rond omgaan met geweld, leiderschap of trainingen voor nieuwe leden, en is ze lid van internationale organisaties.

Meer info over onze internationale solidariteit op: https://www.accg.be/nl/internationaal