Covid - 19 en vaccinatie in Palestina

Sinds het begin van het jaar positioneert Israël zich als voorloper in de vaccinatie. Het land vaccineert zijn eigen bevolking (56% is volledig gevaccineerd), maar sluit het Palestijnse grondgebied uit. Als bezettingsmacht heeft Israël nochtans de plicht om de mensen van het grondgebied dat het bezet te beschermen. Deze discriminatie bevestigt nog maar eens het apartheidsregime dat Israël toepast


In maart en april kenden de Palestijen de zwaarste golf van COVID-19, met een piek van bijna 3.000 nieuwe gevallen per dag. Eind april was dat gedaald tot 1.000 nieuwe gevallen per dag. De door Hamas geregeerde Gazastrook, waar de cijfers niet echt betrouwbaar zijn, registreerde vorige maand een recordaantal besmettingen. 

Begin mei had slechts 3,6% van de Palestijnen ten minste één dosis van het Covid-19-vaccin gekregen, en minder dan 1% was volledig gevaccineerd. Deze cijfers zijn inclusief de meer dan 100.000 Palestijnse arbeiders die Israël sinds maart heeft ingeënt, omdat ze regelmatig contact hebben met Israëli's op hun werkplekken. Maar Israël heeft geen campagne willen lanceren om de hele Palestijnse bevolking te vaccineren, ondanks oproepen van Israëlische ngo’s, een petitie bij het Hooggerechtshof en dringende verzoeken van gezondheidsdeskundigen.