Motie congres Uni-Europa

Eind april werd op het congres van UNI-Europa een motie over Palestina, ingediend door de Algemene Centrale – ABVV en gesteund door verschillende andere Belgische vakbonden, met 95% goedgekeurd.

UNI-Europa is de bevoegde Europese federatie voor de dienstensectoren waaronder de sectoren veiligheid, schoonmaak, kappers maar ook banken, verzekeringen, ...

Dit zijn de belangrijkste elementen van de motie:

UNI-Europa hekelt de bezetting van Palestina en roept op tot actie om de economische steun voor illegale nederzettingen stop te zetten.

UNI-Europe ondersteunt zelfbeschikking en de oprichting van een vrije en onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

UNI Europa veroordeelt de Israëlische annexatie van Palestijnse gebieden, uitgewerkt door de regeringen van Netanyahu

UNI Europa roept al zijn leden en de arbeidersbeweging in het algemeen op om deze mogelijke annexatie aan de kaak te stellen en zal internationale sancties tegen de Israëlische regering te steunen als deze doorgaat met annexaties.

UNI Europa zal ondersteuning bieden:

  • aan acties die de uitbreiding van illegale nederzettingen belemmeren en die toegang tot financiële steun voor de bouw ervan beperken, zoals desinvestering in bedrijven die de bouw en ontwikkeling van illegale nederzettingen financieren;
  • aan een oproep aan alle werkgevers en investeerders, met name in de bank-, verzekerings-, toerisme- en particuliere beveiligingssector om geen diensten te verlenen aan illegale nederzettingen of er geen zaken mee te doen, en alle consumenten op te roepen producten uit de koloniën te boycotten.

UNI Europa eist van de Europese Unie dat de Europese instrumenten (associatieverdrag, conclusies die moeten worden getrokken uit elke schending van artikel 2 inzake mensenrechten, openbare aanbestedingen, enz.) effectief worden gebruikt om een ​​einde te maken aan schendingen van sociale rechten als gevolg van de bezetting.

UNI Europa steunt democratische vakbonden in Israël en hun effectieve acties om het programma van de voorstanders van vrede in Israël te promoten.

UNI Europa verwelkomt de oprichting van het Europees Vakbondsnetwerk voor Justitie in Palestina (ETUN) en verbindt zich ertoe haar leden te informeren over het werk van ETUN.