'Don’t Buy into Occupation' legt Europese steun aan illegale nederzettingen bloot

672 Europese financiële instellingen hebben financiële relaties met 50 bedrijven die actief betrokken zijn bij illegale Israëlische nederzettingen. Ze verstrekten voor 114 miljard dollar leningen en andere financiering, en  bezitten voor 141 miljard dollar aan aandelen en obligaties van deze bedrijven. Dit is de belangrijkste bevinding van een nieuw onderzoeksrapport van de "Don't Buy into Occupation" (DBIO) coalitie.

Don’t buy into occupation is een coalitie van Palestijnse, regionale en Europese organisaties gevestigd in België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (VK). De studie onderzocht de financiële stromen tussen januari 2018 en mei 2021. De Israëlische nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal en een vorm van oorlogsmisdaad. Maar toch blijven Europese financiële instellingen miljarden investeren in bedrijven die actief investeren in die nederzettingen.

"De betrokkenheid van deze bedrijven bij de nederzettingen - via investeringen, bankleningen, grondstofwinning, overeenkomsten voor de levering van infrastructuur en producten - verschaft hun de onmisbare economische zuurstof die zij nodig hebben om te groeien en te gedijen”, stelt Michael Lynk, de speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden.

Goede voorbeelden

Onlangs gaven een aantal financiële instellingen en bedrijven wel het goede voorbeeld. De twee meest recente en belangrijkste zijn de Kommunal Landspensjonskasse (KLP) en het Norwegian Government Pension Fund Global (GPFG). KLP, de grootste pensioenmaatschappij van Noorwegen, verbrak in juli 2021 de samenwerking met 16 bedrijven die banden hebben met de Israëlische nederzettingenonderneming. In een soortgelijke geest kondigde GPFG in september 2021 aan dat het drie bedrijven zal uitsluiten.

"Ook de andere Europese financiële instellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het voorbeeld van KLP en GPFG volgen. Zij moeten alle investeringen en geldstromen naar de Israëlische nederzettingen stopzetten, en zich niet inkopen in de Israëlische bezetting", besluit Willem Staes, coördinator van de DBIO-coalitie.

Meer info: dontbuyintooccupation.org