Woekerwinsten van bedrijven dan toch voor de bevolking?

Er lijkt geen einde te komen aan de stijgende energieprijzen. Ook de Vivaldi-partijen begrijpen dat intussen. De liberalen volgen niet, maar de andere partijen willen het geld halen waar het zit: bij bedrijven en de allerrijksten.

Nu Poetin besloten heeft de gaskraan dicht te draaien voor enkele Europese landen, kunnen we alleen maar verwachten dat de prijzen nog zullen stijgen. De btw is intussen verlaagd naar 6% en één miljoen gezinnen genieten van het sociaal tarief, wat op jaarbasis al € 2.000 verschil maakt. Maar de regering zit op zijn einde. Financieel kunnen ze zelf niets meer doen. Het is ook niet de bedoeling dat de facturen verminderen als je achteraf de vermindering moet bijbetalen bij de belastingen.

Outside-the-box thinking

En dus moeten er alternatieve oplossingen komen. “Je moet geld halen waar het zit”, aldus de groenen, socialisten en CD&V. Van der Straeten, minster van energie, stelt al even voor dat de energiebedrijven die woekerwinsten boeken een ‘crisisbijdrage’ betalen. Dat zij zich rijker maken terwijl de gemiddelde werknemer zijn facturen amper kan betalen, is niet de bedoeling.

Wat Vooruit erover te zeggen heeft, is nog niet bekend.

Maar komt er wat van?

MR en Open VLD steunen de voorstellen niet. Wel willen ze duidelijk zijn: “Het doel is om de impact van de hoge energiefactuur te verzachten. De maatregelen, waaronder de 6% btw, zullen waarschijnlijk verlengd worden tot na september. Daarna de maatregelen afschaffen, zal waarschijnlijk nog niet meteen gebeuren. “Dat kunnen we niet doen wanneer de winter voor de deur staat”, aldus het kabinet van Alexander De Croo.