Ambitieuze doelstellingen en kwaliteitsvolle jobs gaan hand in hand

Een hittekoepel die de temperaturen tot 49,6° doet klimmen in Canada, bosbranden aan de Côte d’Azur of de dodelijke overstromingen in Wallonië in juli 2021 … De voorbeelden van de gevolgen van de klimaatontregeling zijn talrijk. Het treft ons dagelijks en we moeten actie ondernemen om de voortgang ervan te vertragen. 

Het klimaatbeleid dat als doel heeft de broeikasgassen te verminderen en dus de klimaatopwarming tegen te gaan, wordt op verschillende niveaus bepaald. Op Europees niveau verbond de EU er zich met name toe de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen (t.o.v. 1990) en koolstofneutraal te worden in 2050. 
Ambitieuze doelstellingen die de Belgische, Europese en internationale vakbonden ondersteunen, maar die gepaard moeten gaan met een even ambitieus sociaal beleid en die rekening moeten houden met het principe van de Rechtvaardige Transitie. 

Het klimaat is niet de vijand van de werkgelegenheid 

IndustriAll Europe, de Europese vakbondsfederatie voor de industriële sectoren waarvan onze centrale lid is, heeft recent een Manifest voor de Rechtvaardige Transitie goedgekeurd. In dit Manifest staan een aantal eisen die bestemd zijn voor de Europese beleidsmakers en waarmee deze laatsten rekening moeten houden, willen ze zich de woede van de vakbonden niet op de hals halen: 

  • een industrie die het klimaat respecteert en kwaliteitsvolle banen aanbiedt;
  • een snelle financiering van de Rechtvaardige Transitie voordat de (gepeperde) rekening van de klimaatopwarming moet worden betaald;
  • de raadpleging van de werknemers m.b.t. het transitiebeleid;
  • de transitie mag geen impact hebben op de rechten van de werknemers en de bedrijven moeten de bindende doelstellingen naleven;
  • de werknemers moeten opgeleid worden om de competenties van de groene economie te verwerven.

De vakbond is niet de vijand van het klimaat

Voor zover dit nog niet is gebeurd, vragen we dat onze militanten hun werkgevers om opheldering vragen over hun visie en hun strategie om de productie overeen te laten stemmen met de klimaatambities. Aarzel bovendien niet om nieuwe productietechnieken voor te stellen want jullie zijn hiervoor het best geplaatst. 

We hebben elk onze rol te spelen in deze Rechtvaardige Transitie. Als burgers en als werknemers moeten we informeren over en sensibiliseren voor de uitdagingen, maar we moeten ook waakzaam zijn om te vermijden dat de werknemers de prijs betalen voor de maatregelen ter bestrijding van de klimaatopwarming waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn.