Internationale solidariteit, een fundamentele waarde van onze centrale

Het is inmiddels een traditie dat de Algemene Centrale – ABVV, aan de vooravond van ons Statutair Congres, een internationaal seminarie organiseert en onze internationale partners uitnodigt met wie we internationale solidariteitsprojecten uitbouwen. Dit jaar verwelkomden we een zestigtal genodigden die twintig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigden, zij zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, Polen, de Filippijnen, Congo, Indonesië en Cuba.

Er  werden die dag drie thema’s besproken: klimaatbeleid, kwaliteitsvolle arbeidsvoorwaarden en syndicale vrijheden. Cr

Het wereldwijde kapitaal probeert ervoor te zorgen dat de voordelen worden afgeschaft. En het zijn enkel wij, de verenigde werknemers, die de aanvallen van het kapitaal kunnen afslaan.

- Christine Oliver, IndustriALL Global (Zuid‑Afrika)

Rechtvaardige transitie 

De standpunten over de klimaatkwestie lopen uiteen over de hele planeet. De zuidelijke landen, die nauwelijks verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, betalen een zware tol voor de klimaatwijziging. De Oost‑ Europese landen, die een deel van de verantwoordelijkheid dragen, genieten niet van dezelfde financiële effecten als de rijkste landen die een energietransitie proberen door te voeren die een impact zal hebben op alle productieketens. Maar deze energietransitie mag de werknemers overal ter wereld niet tegen elkaar opzetten. Dit is nochtans het spel waar de bazen zich zonder aarzelen aan overgeven door tewerkstellingschantage te plegen of aan ecologische dumping te doen. Ondanks de uiteenlopende standpunten van de aanwezige syndicalisten zijn alle stemmen unaniem over één punt: de klimaatverandering beïnvloedt ons allemaal en de werknemers, waar ook ter wereld, moeten inspraak hebben bij deze energietransitie om te vermijden dat ze er de prijs voor betalen.Jakub

We moeten de planeet beschermen voor de werknemers en de belangen van de werknemers beschermen in dit proces. 
- Jakub Kus, Budowlani (Polen)

Ten strijde tegen de uitbuiting 

De verbetering van de arbeidsvoorwaarden is het speerpunt van de syndicale strijd. De werkelijkheid verschilt sterk tussen de landen in het Noorden en het Zuiden van de planeet. In het Zuiden is de arbeid grotendeels informeel, onzeker en onbeschermd terwijl in het Noorden de sociale verworvenheden worden uitgehold en er ook een tendens is tot het verzwakken van het arbeidsrecht in het Westen. Om de arbeidsvoorwaarden overal te verbeteren, moeten de werknemers zich verenigen om een einde te maken aan sociale dumping en de uitbuiting van de werknemers.

Vakbondsvrijheden 

De laatste jaren staan de syndicale vrijheden onder druk in België, de syndicale tegenmacht wordt ondermijnd. Dit fenomeen wordt in elk land vastgesteld. Europa wordt duidelijk niet gespaard zoals bleek uit de getuigenissen van de kameraden uit Frankrijk en Italië waar de sociale bewegingen inmiddels gecriminaliseerd en aangevallen worden door de zittende regering en door extreemrechts. Die situatie ondergaan onze Colombiaanse en Indonesische kameraden dagelijks. Het is belangrijk om een front te vormen, te protesteren en onze solidariteit te betuigen om het hoofd te bieden aan dit antisyndicaal front, want elke belemmering van de syndicale vrijheden is een rechtstreekse aanval op de democratie. 

Marco

De aanval van extreemrechts op onze vakbond heeft een taboe doorbroken. Je kan geen democratie hebben zonder vakbond. De vakbonden moeten zich verenigen tegen het fascisme!
- Marco Benati, CGIL(Italië)

 

Hoewel ze wereldwijd met verschillende realiteiten te maken krijgen, hebben de werknemers van over de hele wereld één punt gemeenschappelijk: ze zijn allemaal het slachtoffer van het kapitalisme en het neoliberale beleid. Om die plannen te dwarsbomen, moeten we deze eenheid gebruiken en de syndicale strijd opbouwen. We moeten de grenzen overboord gooien en de internationale solidariteit versterken. Werknemers aller landen, word lid van een vakbond!

Bekijk video hier