Verdedig de syndicale vrijheden over de grenzen heen

Sébastien Menesplier, algemeen secretaris van de Franse vakbond CGT Energie-Mijnen, werd gedagvaard om op 6 september voor de Franse politie te verschijnen vanwege zijn deelname aan het verzet tegen de pensioen hervorming. Hij moet verantwoording afleggen voor de elektriciteitspanne in Annonay (Ardèche) van afgelopen maart. Andere vakbondsleiders en militanten van CGT werden ook gedagvaard. Er zouden bijna 1000 betrokkenen zijn.

Net zoals in België, worden de syndicale vrijheden ernstig ondermijnd in Frankrijk. De betogingen tegen de pensioen hervorming werden zwaar onderdrukt. Het is de eerste keer dat Franse vakbondsleiders gedagvaard worden om openbare veiligheidsredenen in het kader van stakingsacties in verschillende regio’s in Frankrijk. Dit is een directe aanval tegen de fundamentele syndicale vrijheden en het recht op staken.

Onze centrale betuigt haar solidariteit met onze Franse kameraden door deel te nemen aan de actie die EPSU en IndustriALL Europe op woensdag 6 september organiseerden voor de Franse ambassade in Brussel. Brahim Hilami, federaal secretaris van ABVV Bouw, was in Parijs voor een vergadering met CGT Bouw: “Wij hebben onze solidariteit geuit aan onze Franse kameraden. We hebben hen uitgelegd onder welke gerechtelijke en wettelijke onderdrukking van syndicale vrijheden we in België te lijden hebben en we herinnerden hen eraan dat syndicale vrijheden verdedigen een absolute prioriteit is voor onze Centrale. In België, in Frankrijk en in heel de wereld.”

🎥 Listen to our comrade @Seb_Menesplier, the leader of @FNMECGT.

✊🏼EPSU is proud of standing together with trade unionists in #France against the persecution of government.#Solidarity pic.twitter.com/HOAj6ZsRdO

— EPSU (@EPSUnions) September 6, 2023

 

Lees het Franstalige artikel op l’Humanité