Geen lagere eindejaarspremie door tijdelijke werkloosheid

In de loop van december ontvangt u als werknemer van de sector kappers, schoonheidszorgen en fitness traditiegetrouw de eindejaarspremie. Het bedrag van deze premie hangt af van het aantal gewerkte dagen. Elke dag tijdelijke werkloosheid kan je op het einde van het jaar dus nog eens geld kosten. Daar staken we als vakbonden een stokje voor!

De eindejaarspremie bedraag 9,5% van het loon dat u kreeg in de periode juli 2022 tot en met juni 2023. Elke niet gewerkte dag in deze periode kost je dus steeds een stukje eindejaarspremie. Gemiddeld gaat het dan om ongeveer €8 verlies per dag. Sommige niet gewerkte dagen worden toch als gewerkte dagen geteld: vakantiedagen, ziektedagen (max. 60 per jaar) en bevallingsrust bijvoorbeeld.

Voor tijdelijke werkloosheid is dat echter niet het geval. Deze dagen worden niet automatisch geteld als gewerkte dag. Tijdens de coronajaren werd het duidelijk dat dit voor een enorme daling van je eindejaarspremie zou leiden. Er werd toen op vraag van de vakbonden jaar per jaar beslist de dagen tijdelijke werkloosheid tóch als gewerkte dagen te beschouwen bij de berekening van de eindejaarspremie.

Voor ABVV Kappers, Schoonheidszorgen en Fitness is dit niet meer dan logisch: je kiest er als werknemer zelf niet voor om op werkloosheid gezet te worden. Daarenboven verlies je sowieso al loon op deze dagen werkloosheid. Het zou dan helemaal onrechtvaardig zijn als je op het einde van het jaar nóg eens inkomensverlies zou leiden, door een lagere eindejaarspremie.

Ook voor de eindejaarspremie 2023 hebben we door onderhandelingen met de werkgevers nu kunnen bekomen dat de dagen tijdelijke werkloosheid niet zullen leiden tot een lagere eindejaarspremie. Zij worden net als vorig jaar gelijkgesteld aan gewerkte dagen.  

Meer info over de eindejaarspremie kan je hier vinden.