Verbeter je gezondheid met het demografiefonds.

Het demografiefonds steunt bedrijven in de chemische sector die zich inzetten om de gezondheid van hun werknemers te verbeteren. Het Fonds biedt financiële steun voor medische onderzoeken om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Het Fonds helpt ook bij het zoeken naar duurzame medische oplossingen. Deze onderzoeken zijn vooral gericht op het identificeren van factoren die in de toekomst tot gezondheidsproblemen kunnen leiden, zoals obesitas of hoge bloeddruk.

Fysieke fitheidstesten zijn een andere mogelijkheid. Met behulp van een fietstest kunnen bijvoorbeeld hartslag en snelheid worden gemeten, wat een indicatie geeft van de algemene fysieke conditie van de werknemer. De deelnemer ontvangt vervolgens een gezondheidspaspoort met de resultaten van de tests, samen met uitleg en advies.

Wat kan niet?

Wanneer een medisch onderzoek in een bedrijf wettelijk verplicht is omdat je bijvoorbeeld met schadelijke stoffen werkt zal het demografiefonds deze kosten niet financieren.

Wat kan wel?

De kosten van een medisch onderzoek waarin de wet niet voorziet, kunnen worden gefinancierd door het demografiefonds. Zo kunnen bijvoorbeeld onderzoekskosten terugbetaald worden die verder gaan dan wat wettelijk is verplicht of kosten terugbetaald worden voor werknemers die wettelijk niet verplichtend moeten onderworpen worden aan een medisch onderzoek. Samen met je werkgever en de kliniekinstelling kan er afgesproken worden welke onderzoeken er zullen gedaan worden (vb bloed- en urineonderzoek, controle vitale organen, kankerscreenings, enz.…

Ook fitheidstesten behoren tot de mogelijkheid.

Heb je nood aan verdere inspiratie? Breng dan zeker een bezoek aan ons sectoraal dossier of consulteer het overzicht van alle goedgekeurde maatregelen door het beheerscomité. Verder kan je de inspiratiegids demografiefonds consulteren.