Fietsgigant Specialized geeft niet thuis in zaak van loondiefstal

Arbeiders in El Salvador die kleding produceren voor Specialized hebben nog meer dan 600.000 euro tegoed aan onbetaalde lonen en ontslagvergoedingen, anderhalf jaar nadat hun fabriek sloot. Specialized, sponsor van wielerploegen Soudal Quick-Step en SD Worx Protime, weigert z’n verantwoordelijkheid op de nemen.

Uit een onderzoek van het Worker Rights Consortium (WRC), een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op arbeidsrechten, blijkt dat 831 arbeiders hun baan verloren nadat de APS-kledingfabriek in El Salvador in augustus 2022 dichtging. Deze arbeiders kregen geen loon en ontslagvergoeding, wat in strijd is met de wetgeving in El Salvador.

Na bemiddeling van WRC tekenden Gildan en een minder bekend merk – bedrijven die bij APS kleding inkochten – een overeenkomst om de arbeiders twee derde van het verschuldigde bedrag te betalen, in totaal ongeveer 1,2 miljoen euro. Twee andere bedrijven, Hanes en Specialized, gaven niet thuis.

Rijst, bonen en eieren

Salvadoraanse vakbonden - FEASIES, SGC en SINDICOM - die arbeiders van de fabriek vertegenwoordigen, hebben de bedrijven gevraagd om financieel bij te dragen. “We wachten tot APS ons het geld betaalt dat ze ons schuldig zijn", zegt Rhina, een voormalige werkneemster bij APS. Een andere werkneemster, Patricia, heeft moeite om eten op tafel te krijgen voor haar gezin: “Mijn kinderen en ik kunnen alleen rijst, bonen en eieren eten”.

Hanes heeft de arbeiders maar een klein deel van het verschuldigde geld aangeboden, terwijl fietsgigant Specialized niet eens reageert op de pogingen van arbeidsrechtengroepen om de zaak met hen te bespreken. Het merk heeft zelfs de e-mailadressen geblokkeerd van verschillende organisaties die hen in naam van de arbeiders probeerden te contacteren.

Ketenverantwoordelijkheid

Volgens internationale richtlijnen hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om de mensenrechten en het milieu te respecteren in hun toeleveringsketen. Dat betekent onder andere dat bedrijven actie moeten ondernemen als er schendingen worden vastgesteld bij hun leveranciers. De EU lidstaten keurden vorige week nog een richtlijn goed die bedrijven in de toekomst verplicht om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Op hun webpagina over duurzaamheid beweert Specialized dat ze de mensenrechten in hun toeleveringsketen bevorderen. Toch willen ze niet eens in contact treden met kwetsbare arbeiders die zonder compensatie aan hun lot worden overgelaten. De Schone Kleren Campagne verzoekt Specialized dringend om de daad bij het woord te voegen en hun verantwoordelijkheid op te nemen.



Teken de petitie