Vakcongres hout en stoffering: delegees zetten de krijtlijnen voor de toekomst uit
Zestig delegees kwamen op 14 en 15 oktober samen voor het vakcongres van de sector hout en stoffering. Tijdens deze twee dagen evalueerden ze de syndicale werking van de voorbije jaren, deelden ze hun ervaringen van op de werkvloer, bespraken ze de realiteit van het terrein en legden ze de doelstellingen voor de toekomst vast.
Één stem voor alle werknemers
Het vakcongres van de sector hout en stoffering vindt om de vier jaar plaats. Tijdens zo’n congres wordt o.a. de syndicale werking geëvalueerd, de socio-economische situatie onder de loep genomen en gaan militanten en secretarissen na welke thema’s en voorstellen prioritair zijn in de toekomst. Een primeur voor dit vakcongres: er is één stem voor alle werknemers, aangezien arbeiders en bedienden sinds 2021 tot hetzelfde paritair comité (PC 126) behoren.
Innovatie en digitalisering, it’s now
Digitalisering is volgens Wood.be, kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie, een hefboom om doelstellingen op vlak van innovatie en duurzaamheid te realiseren. Enkele voorbeelden van digitalisering/innovatie in de sector hout en stoffering:
-
Slimme producten vol met technologie en sensoren.
Bv.: een slim bed, waarmee je meer info krijgt over de patiënt (hoeveel uur slaapt hij per nacht en hoe slaapt hij) en over het product zelf (preventie, onderhoud en herstel); -
Via WOODLOOP kunnen verwerkende bedrijven de ophaler verwittigen wanneer hun container met resten spaanplaat en MDF vol is;
-
Drones worden in Amerika ingezet om gebieden te herbebossen: zie hier.
Ook dichter bij huis, binnen de bedrijven van onze delegees kan digitalisering en innovatie niet meer weggedacht worden. Sonja legt uit: “de dag van vandaag kunnen we niet meer zonder digitalisering, maar niet iedereen kan mee en al zeker niet omdat het zo snel gaat. In ons nieuw hoofdgebouw in Ninove zal alles bijvoorbeeld geautomatiseerd worden. Alles vanaf de bestelling tot de plaatsing van de keukens zal opgevolgd kunnen worden. Er zal daardoor meer werkdruk zijn, wat niet ideaal is voor de werknemers. De werkgever zal daarentegen alles goed kunnen opvolgen.”
Patrick en Peter zijn het met Sonja eens: digitalisering en innovatie zijn een moeilijker gegeven voor oudere personen. De generaties die ermee opgegroeid zijn, zijn daar sneller mee weg. Alles gaat tegenwoordig via de computer; machines bedienen, logboeken invullen, verslagen maken, … maar wie deze twee woorden in de mond neemt, moet ook een derde durven uitspreken: opleiding. Innoveren is volgens Patrick eeuwig leren en jezelf aanpassen aan nieuwe technologieën en producten. “Net daarom is het zeer belangrijk dat je werkgever daar rekening mee houdt en ervoor zorgt dat je mee kan door de nodige opleidingen te voorzien,” vult Peter aan.
En dat is wat volgens Fernando nodig is in zijn bedrijf; meer opleiding. “Er zijn in ons bedrijf minicomputers geïnstalleerd op de heftrucks. Alles is nu computergestuurd en ik vind dat een goede ontwikkeling. Ik blijf nu zitten, terwijl ik vroeger continu op- of af moest stappen om zaken te scannen. Wat er volgens mij juist nog meer mag, is opleiding.” Bij Luc verloopt alles vlotjes. Hij werkt 36 jaar binnen het bedrijf en heeft al veel veranderingen meegemaakt. Zo werd vroeger
gebruik gemaakt van een fax en een vaste telefoon mét draaischijf, terwijl gsm’s en computers al even een vaste waarde zijn. Zijn bedrijf is mee met z’n tijd en de collega’s ervaren dat positief.
“Als kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie ondersteunen wij ondernemingen in de sector bij het realiseren van een innovatieve en duurzame toekomst.”
- Chris De Roock, extern deskundige en general manager Wood.be
Werkbaar werk, een must in de sector
Werkbaar werk heeft vier basiskenmerken: werkstress, motivatie, leerkansen en werk-privébalans. Als mensen zich op deze vier kenmerken tevreden stellen, dan hebben ze werkbaar werk. Volgens een bevraging van de SERV in 2021 vond slechts 53,9% van de bevraagde werknemers uit de sector dat hun werk werkbaar was. 5 werknemers op 10! En volgens wat onze delegees ons vertellen, is de situatie binnen deze sector nog steeds niet zoveel verbeterd. Enkele boosdoeners: werkdruk, taakvariatie, fysieke belasting en werk-privébalans.
Luc vertelt dat hij meer tijd zou willen voor de kinderen: “Wij hebben drie kleine dochters en dat vraagt heel wat inspanningen van ons. Meer tijd voor hen zou fijn zijn, maar ook minder stress, minder druk en meer personeel zou mooi meegenomen zijn. Het bedrijf investeerde hier reeds in, maar organisatorisch is het nog niet top.” Peter is het met Luc eens, maar voegt toe dat werkbaar werk voor iedereen anders is. Je kan nooit iedereen tevreden stellen, maar hij vindt wel dat je als werknemer in een aangenaam systeem moet zitten, waarin rekening wordt gehouden met je fysiek, je gezondheid en de ergonomie. Het moet fijn zijn en niet alleen productiegericht zijn. “Als je tegen je goesting gaat werken, zal het niet gaan,” zegt hij.
Sonja knikt goedkeurend. Volgens haar is werkbaar werk een mes dat langs twee kanten snijdt: het moet werkbaar en aangenaam zijn voor de werknemers, maar je moet als werknemer ook kunnen toegeven als de werkgever je nodig heeft. Het is altijd geven en nemen, voor beide partijen.
“Tot slot,” voegt Patrick toe, “is het belangrijk dat je het werk dat je doet nog steeds kan uitvoeren met alle beperkingen die je -lichamelijk of geestelijk- hebt. De werkgever moet zorgen voor de nodige aangepaste werkmaterialen en/of machines.”
“Wij zijn bij Woodwize, het preventie- en opleidingscentrum voor de Belgische sector hout- en meubelindustrie, op vier fronten actief: opleidingen, HR, onderwijs en veiligheid & welzijn. Wij zijn overtuigd dat een correct preventiebeleid geen kwestie van MOETEN is, maar van WILLEN.”
- Stefan Hinnekens, extern deskundige en consulent veiligheids- en welzijnsbeleid bij Woodwize
Gianni De Vlaminck, secretaris van ABVV Hout en stoffering, concludeert dat werkbaar werk en digitalisering elkaar kruisen en niet meer los van mekaar gezien kunnen worden. “Onze arbeiders en bedienden, of ze nu jong of ervaren zijn, moeten ondersteund worden. Digitalisering en innovatie kunnen kansen bieden, maar er is ook de schrik dat deze ingevoerd worden voor o.a. meer rendement. Daarom moeten werknemers van bij de start betrokken worden bij dit verhaal en moet alles structureel ingevoerd worden. Iedereen moet mee zijn en opleidingen zijn zeker een must!”