Banen moeten behouden blijven

Op 16 en 17 december kwamen 41 afgevaardigden samen in Blankenberge voor het congres van de sector papierproductie. Ze maakten de balans op van de voorbije vier jaar en bespraken de toekomstperspectieven van de sector. Benjamin Wéry sloot als nieuwe federaal secretaris de vakcongressen 2024 van de Algemene Centrale af.
Papierproductietrends
In de papierproductie blijven bedrijfsonderhandelingen centraal staan. Maar we hebben het sectorale kader in veel opzichten verder versterkt. We hebben bijvoorbeeld eindelijk een sectoraal minimumloon van €14 ingevoerd. We hebben ook het bedrag van de fietsvergoedingen verhoogd en de bestaande SWT-systemen uitgebreid. Er moest veel worden besproken. "We hebben bijvoorbeeld financiële middelen vrijgemaakt om rond werkbaar werk te werken, met name via een universitaire studie over full continu arbeid", legt Arnaud Levêque, voormalig federaal secretaris van de sector, uit. “We kregen ook een grote tegenslag te verwerken met de sluiting van Sappi, waar 644 werknemers hun baan verloren. Dat is 1/5 de van de werknemers in de sector".
Europese impact
Bernard Lombard, directeur Commercieel en Industrieel Beleid bij CEPI (de Europese federatie van papierbedrijven), geeft de afgevaardigden van de papierproductie een overzicht van de situatie in de sector in Europa in de afgelopen vier jaar. Hij kan de toekomst echter niet voorspellen. "Het is onmogelijk om de context te voorspellen van wat ons te wachten staat. Er is de afgelopen vier jaar zoveel gebeurd dat de papiersector heeft beïnvloed, denk aan Covid 19, Brexit, energieprijzen, de oorlog in Oekraïne..." Ondanks deze onzekere omstandigheden heeft de papierproductie en -consumptie in Europa nog steeds een voorzichtige groei gekend. Dat Trump opnieuw president van Amerika wordt, zou ook een impact kunnen hebben, aangezien hij de import wil beperken. "De beste manier om onze industrie te verdedigen is om op Europees niveau met één stem te spreken", zei dhr. Lombard.
Wat heeft de toekomst in petto?
De klimaattransitie zal de toekomst zijn in de papierproductie, net als in andere sectoren. Als onze vakbondsorganisatie deze kwestie niet aanpakt, bestaat het risico dat de overgang ten koste gaat van de werknemers. "Een rechtvaardige transitie betekent dat we afspreken om op een eerlijke manier aan het klimaat te werken", zegt Guéric Bosmans, klimaatexpert bij De Algemene Centrale - ABVV. Concreet betekent de klimaattransitie dat we als land de door de EU vooropgestelde maatregelen moeten volgen. De papierindustrie is hier al goed mee op weg, met een reductie van 40% broeikasgassen tussen 2010 en 2023. "Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door machines meer op elektriciteit te laten draaien in plaats van op kolen.”
94% van het papier wordt gerecycleerd. Dit cijfer ligt ruim boven de EU-doelstellingen voor 2035. We doen dit door oud papier om te zetten in nieuw papier, zodat het niet in de prullenbak belandt of wordt verbrand.
Energie is een belangrijk onderwerp in de klimaattransitie. Sommige bedrijven zullen zich aanpassen door nieuwe manieren te ontwikkelen om schonere energie te produceren (bijvoorbeeld biomassa). Anderen zullen investeren in nieuwere machines. In beide gevallen kan dit gevolgen hebben voor werknemers. Wat als de nieuwe machines minder arbeiders vereisen? En als de nieuwe energie niet ter plekke kan worden geproduceerd, verdwijnt de fabriek dan?
Benjamin Wéry is duidelijk: "Onze industrie wordt bedreigd. We weten dat deze heel belangrijk is voor onze economie omdat industriële activiteiten een structurerend karakter hebben. Daarom is het essentieel om een echt plan uit te werken om de toekomst van de industrie op ons continent veilig te stellen. Het doel moet ook duidelijk zijn: overheidssteun moet strikt afhankelijk zijn van het behoud van duurzame, kwaliteitsvolle jobs.”