Buitenlandse Italianen naar de stembus om antisociale wetten af te schaffen

De CGIL, de Italiaanse vakbond en partner van onze centrale, voert momenteel een campagne om de Italianen aan te moedigen om massaal deel te nemen aan de referenda die op 8 en 9 juni worden gehouden. De inzet van dit referendum is enorm want hierdoor zouden verschillende antisociale wetten in het land kunnen afgeschaft worden. Het is absoluut noodzakelijk dat er voldoende Italianen, ook in het buitenland, hieraan deelnemen zodat de resultaten geldig zijn.
De CGIL, de FILLEA en het FGTB Charleroi kozen Bois du Cazier, een symbolische plek van de sociale strijd, uit als ontmoetingsplaats om een enorm belangrijke uitdaging voor de toekomst van de Italianen te bespreken. Binnen enkele weken wordt er een referendum gehouden waardoor verschillende antisociale wetten zouden kunnen afgeschaft worden. En hiervoor moeten er zoveel mogelijk Italianen aan deelnemen en ‘ja’ stemmen. In de wetenschap dat 5 miljoen stemgerechtigde Italianen in het buitenland wonen, voert de Italiaanse vakbond CGIL een campagne om hen te sensibiliseren. Op 8 en 9 juni e.k. worden zij gevraagd om ‘ja’ te stemmen op de 5 vragen van het referendum waarop ze worden uitgenodigd:
- Re-integratie van werknemers die ten onrechte ontslagen zijn.
- Meer bescherming tegen ontslag voor werknemers in kleine bedrijven.
- Verplichting voor bedrijven die werknemers aanwerven met een contract van bepaalde duur (CBD) om dit te rechtvaardigen.
- Hoofdelijke aansprakelijkheid van de onderaannemer bij een arbeidsongeval.
- Het verwerven van de Italiaanse nationaliteit vergemakkelijken voor de kinderen die uit niet-Italiaanse ouders worden geboren.
Boodschap van Maurizio Landini, Algemeen secretaris van de CGIL:
“Stemmen is ons belangrijkste democratisch instrument, het enige bolwerk tegen autocratieën, een uitdaging die de nationale grenzen ver overschrijdt. De internationale solidariteit maakt integraal deel uit van ons DNA en vormt een pijler van de CGIL-actie sinds haar oprichting in 1945, toen Italië herstellende was van de oorlog en de dictatuur. Alleen door onze gezamenlijke en dagelijkse inzet, stevig geworteld in de democratie en de vakbondswaarden, kunnen we deze wereldwijde uitdaging aangaan”.
Zelfs ver weg van huis kunnen ze een rol spelen in de strijd tegen het antisociale beleid van de regering- Meloni.
