Werkgevers weigeren elke vooruitgang voor huishoudhulpen

Na een hele dag onderhandelen en ondanks verschillende voorstellen moesten de vakbonden vaststellen dat de werkgevers geen akkoord wilden bereiken.
De vakbonden deden een finaal voorstel dat tegemoet kwam aan de bezwaren van de werkgevers. Dit voorstel bevatte niet alleen een evenwichtige verhoging van de brutolonen (tussen de oorspronkelijke voorstellen van de werkgevers en de vakbonden in), maar ook duidelijke afspraken over het gebruik van opleidingsmiddelen, aanmoedigingspremies tijdskrediet en aanwervingspremies, d.w.z. enkele miljoenen euro extra voor de bedrijven.
Dit voorstel werd opnieuw verworpen door de werkgevers. De hele dag door stelden de werkgevers een hele reeks nieuwe, aanvullende voorwaarden om een loonakkoord te bereiken. Naarmate de dag vorderde, werd het steeds duidelijker dat de werkgevers in de dienstenchequesector geen akkoord wilden bereiken.
De vakbonden stellen vast dat de werkgevers geen rekening houden met de verklaringen en verwachtingen van de bevoegde ministers.
De vakbonden wijzen erop dat de sector de enige is die geen sectorakkoord heeft gesloten in 2023-2024, terwijl de bedrijven in 2023 nog recordwinsten maakten, waarvan een groot deel naar de aandeelhouders ging.
Voor de vakbonden is het nu duidelijk dat huishoudhulpen geen prioriteit zijn voor de werkgevers. De vakbonden plannen acties op korte termijn.